СЗО позива на хитну акцију за смањење конзумације алкохола у Европи

Анадолија
СЗО позива на хитну акцију за смањење конзумације алкохола у Европи

АНКАРА - Свјетска здравствена организација (СЗО) упутила је хитан позив на акцију како би се зауставио растући тренд конзумације алкохола у Европи, који је међу највећим у свијету.

Свјетска здравствена организација објавила је извјештај о конзумацији алкохола у Европи, откривајући да то доводи до готово 800.000 смртних случајева годишње, што га чини једним од водећих узрока смрти у регији.

Сваког дана 2.200 људи у Европи умире од узрока повезаних са алкохолом, што чини скоро девет посто свих смртних случајева у региону.

Конзумација алкохола значајно утиче на насиље у породици, несреће и проблеме менталног здравља. Упркос томе, многи људи нису свјесни опасности повезаних с употребом алкохола.

Упркос здравственим ризицима, Европљани су на врху глобалне листе са просјечном годишњом потрошњом алкохола од 9,2 литра.

Према најновијим подацима СЗО-а, мушкарци пију око четири пута више од жена. У Европи двије од три одрасле особе конзумирају алкохол, а једна од десет одраслих особа се сматра алкохоличаром.

Доктори кажу да конзумирање алкохола може довести до кардиоваскуларних болести, рака и цирозе јетре. Али у земљама Европске уније није дошло до смањења конзумације алкохола више од једне деценије.

У извјештају је такођер наведено да су земље попут Русије, Украјине и Турске постигле циљеве СЗО-а за смањење алкохола повећањем пореза на алкохол и смањењем његове доступности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана