Свјетски медији о усвајању резолуције: Србија дигла снажан глас против

Танјуг
Свјетски медији о усвајању резолуције: Србија дигла снажан глас против

Свјетске новинске агенције и медији пренијели су вијест да је данас на Генералној скупштини Уједињених нација усвојена резолуција о Сребреници, уз оцјену да је против те резолуције Србија дигла снажан глас против.

Италијанска Анса пренијела је да је усвојена резолуција, као и да Србија сматра да Запад резолуцијом поново распламсава тензије на Балкану.

Грчки лист Авги уз вијест о сједници, пренио је и наводе дипломатских извора да није право вријеме за резолуцију, јер може да пошаље поруку која не промовише регионално помирење и перспективу приступања Балкана Европској унији.

Такође, лист је цитирао предсједника Србије Александра Вучића који је позвао "браћу Грке да се уздрже".

Руски Тасс уз вијест о усвајању резолуције пренио је изјаву руског амбасадора при УН Василија Небензје који је рекао да спонзори резолуције ГС УН о Сребреници гурају БиХ у конфронтацију, не обазирући се на цијену коју је платила током грађанског рата 1990-их када је страдало 100.000 људи, као и да жртве тог рата нису били само Бошњаци, већ и Срби и Хрвати.

Британски Ројтерс пренио је да је резолуција усвојена већином од 84 гласа за, али и то да су након усвајања у градовима широм Србије и Републике Српске бројни грађани изашли са заставама на улице и носећи транспаренте "Ми нисмо геноцидни народ, ми памтимо".  

Амерички АП је пренио је да је резолуција усвојена са 84 гласа за иако су се предлагачи надали да ће имати најмање 100 гласова, као и да је то одраз забринутости многих земаља о утицају гласања на напоре за помирење у дубоко подијељеној БиХ.

АП истиче и да су 22 земље прескочиле састанак и да нису гласале.

Француски портал Франце24 пренио је текст агенције АФП у коме је оцијењено да су против резолуције снажан глас дигли Србија и "босански Срби".

Такође, преносе и да је предсједник Србије Александар Вучић током сједнице био огрнут заставом Србије.

Украјински Интерфакс пренио је да су се резолуцији жестоко успротивили Србија и етнички Срби у БиХ.

Аустријски Орф пренио је да је резолуција усвојена упркос великом броју гласова против и уздржаних.

Холандски НЛ тајмс подсјетио је уз вијест о сједници ГСУН, да је  Међународни суд правде пресудио 2007. године да се у Сребреници догодио геноцид, али да Србија није крива.

Вијест о усвајању резолуције пренијели су и бројни албански медији, Ал џазира, Глас Америке итд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана