Свједок: ОВК ми је отела чланове породице и убила оца и брата

Срна
Foto: Танјуг

ХАГ - Свједок, Србин из Ораховца, рекао је данас на суђењу Хашиму Тачију пред Специјализованим вијећима у Хагу да му је терористичка ОВК у љето 1998. године отела чланове породице и убила оца и брата.

Свједочећи на основу онога што му је испричала мајка, која је преминула 2007, свједок је рекао да му је ОВК 17. јула 1998. код Ораховца отела оца, мајку, брата, снају и тек рођеног братића док су се приватним аутомобилом враћали из Врњачке Бање.

Оца и свједоковог брата припадници ОВК су одвели ка Малишеву и више никада нису виђени живи.

Свједокову мајку, снају и братића, ОВК је осам дана држала у полицијској станици у том граду, те је рекао како је његова мајка за то вријеме чула јауке из подрума станице.

Према оптужници, у полицијској станици у Малишеву био је један од десетина притвора у којима је ОВК незаконито држала, мучила и злостављала све које је сматрала противницима.

Одатле су свједокова мајка и снаја са бебом, заједно са осталима, међу којима је било још жена и ђеце, пребачене аутобусом на другу локацију, а на слободу су пуштене послије двије седмице заточеништва.

Потврду да му је ОВК убила оца и брата, свједок је добио тек 2007. године када су пронађени њихови посмртни остаци.

“Наша ДНК је 2007. пронађена на посмртним остацима...Кад су нам јавили, мајка се разболела и за месец дана је умрла...У марту месецу је преминула, а ја сам у јуну преузео тела”, испричао је свједок 0498.

Лидер некадашње ОВК Хашим Тачи, оптужен је за ратне злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и у Албанији током 1998. и 1999. године. Заједно са Тачијем, оптужени су и тадашњи чланови Главног штаба ОВК Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

Овај свједок је тврдио да је Краснићи у љето 1998. године био код отетих Срба у полицијској станици у Малишеву, те да је питао за личне податке његову мајку и снају.

“Мајка ми је рекла да је Јакуп Краснићи дошао, представио се и лично их питао ко су и шта су... Нисам ја то измислио, нисам ни знао ко је Краснићи”, поновио је свједок више пута.

Свједок је рекао да је његова мајка препознала Краснићија као човјека који ју је у притвору ОВК питао за име када га је касније виђела на телевизији.

Као главне организаторе отмице чланова његове породице, свједок је, позивајући се на оно што му је мајка рекла, навео припаднике ОВК Исмета Тару и Сабахудина Цену, које је од раније познавао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана