Свједок о цијени респиратора - "вртоглаво су расле"

Срна
Свједок о цијени респиратора - "вртоглаво су расле"

САРАЈЕВО - Адвокат из Црне Горе Горан Петровић рекао је на суђењу федералном премијеру Фадилу Новалићу и осталима за злоупотребе приликом набавке респиратора да су се њихове цијене драстично повећавале од краја марта до почетка априла 2020. године.

Петровић, који је свједок одбране Фикрета Хоџића, објаснио је да је био ангажован као правни савјетник фирме "БТЛ медикал" из Подгорице, која се бави набавком медицинске опреме, са којом , а с којом ће касније контактирати Хоџићева "Сребрена малина" у вези с набавком респиратора.

Он је навео да су понуде за респираторе АЦМ 812А крајем марта биле по цијени од 19.000 и 20.000 евра, а почетком априла већ 42.000, 43.000, чак и 49.000 евра.

"Била је експлозија цијена, цијене су расле седмично". У марту вртоглаво расту из дана у дан", навео је Петровић.

Свједок је рекао да су у ове набавке били укључени и "Ексотрејд" из Ријеке и Кристиан Марић, који је раније свједочио на позив Тужилаштва БиХ, преноси Бирн.

Петровић је испричао да је "БТЛ" 28. марта закључио уговор о набавци 200 респиратора АЦМ за Србију и да им је "Ексотрејд" гарантовао испоруку у року од три дана, али тај рок није испоштован и да "Синофарм" је раскинуо уговор са "БТЛ-ом" захтијевајући да им се врати пет милиона евра, колико су платили.

Према његовим ријечима, ти респиратори се сада налазе на лагеру у Бару у Црној Гори.

Свједок је рекао да је "Ексотрејд" понудио још 100 комада истих респиратора "БТЛ-у" и да је 30. марта сачињен уговор у укупној вриједности од 2,2 милиона евра, а подгоричка фирма гдје је био правни савјетник је уплатила аванс од 700.000 евра, али да то на крају није реализовано и да још потражују тај новац од "Ексотрејда".

"Ни првобитних 200, ни каснија наруџба 100 комада немају везе са респираторима које је `Сребрена малина` набављала почетком априла", рекао је адвокат.

Тужиоци су у унакрсном испитивању тврдили да свједок говори о цијенама респиратора о којима није имао сазнања у марту и априлу 2020. годинем, а Петровић је тврдио супротно, наводећи да је у том периоду учествовао у састављању уговора и да је имао сазнања о понудама.

Тужиоци су прије Петровићевог свједочења тражили да се не дозволи његово свједочење због забране одавања тајне с обзиром да је био адвокат Сање Лекић из "БТЛ-а" када је саслушавана у својству осумњичене.

Судија Бранко Перић је рекао да ће Лекићева, која је предложена као свједок, обавијестити Суд да ли је разријешила браниоца чувања тајне.

Петровић је рекао да је ослобођен чувања тајне од Лекићеве, као и од "БТЛ-а".

Осим Новалићу, у овом предмету се суди министру финансија ФБиХ Јелки Милићевић, некадашњем директору Федералне управе цивилне заштите Фахрудину Солаку и власнику предузећа "Сребрена малина" Фикрету Хоџићу због спорне набавке 100 кинеских респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана