Свједок на суђењу за злочине у Оџаку: Рибић ми рекао да су убили Перу Љубичића чије је тијело пронађено

Срна
Свједок на суђењу за злочине у Оџаку: Рибић ми рекао да су убили Перу Љубичића чије је тијело пронађено

ДОБОЈ - Свједок Тужилаштва данас је у наставку суђења Мирсаду Бркићу за злочине над српским цивилима у Оџаку испричао да му је Сенхид Рибић рекао да су убили Перу Љубичића и да је тијело остављено у шупи, која је власништво свједока.

"Сенахид Рибић ми је рекао да су убили Перу Љубичића и оставили га у шупи. Није рекао ништа конкретно. То је била шупа гдје сам прије рата планирао отворити ауто-отпад", испричао је свједок Касим Фетаховић пред Окружним судом у Добоју

Тужилаштво је предочило исказ у којем је Фетаховић током истраге навео да је у јулу 1992. године видио Рибића званог Бешлага кад је из нараџастог "фиће" извео човјека, којег је наоружан "гонио испред себе".

"Рекао ми је да је то Србин из Језера", прецизирао је Фетаховић на рочишту, наводи Балканска истраживачка мрежа /БИРН/.

Одговарајући на питање Судског вијећа о Бешлагиној групи, свједок је Бешлагу описао као "хулигана без ауторитета".

Фетаховић је рекао да му је било криво кад је чуо за убиство Љубичића, јер су то биле њихове комшије које су остале у својим кућама.

Свједок Фахрудин Хасандић се на данашњем рочишту жалио на лоше здравствено стање, због чега, како је рекао, не може да свједочи.

Тужилац Славко Круљ му је предочио исказ из истраге у којем је навео да је с Љубичићем радио у фабрици "Стролит" у Оџаку, као и то да је рекао да је у Домаљевцу чуо да је Љубичића убио Јасмин Бркић звани Сом.

На данашњем рочишту прочитан је исказ преминулог свједока Бошка Ђурића, у којем је навео да је Бешлага са другим припадницима паравојне формације убио Симу Љубичића у Језеру, гдје је учествовао и у паљењу неколико кућа, а да је Перо Љубичић одведен у аутомобил "рено четири" и касније пронађен мртав са траговима мучења на тијелу.

Оптужница терети Бркића, бившег припадника ХВО-а, да је у насељу Језеро, које данас припада општини Вукосавље, са Рибићем и другим непознатим особама у јуну и јулу 1992. године противзаконито затварао, застрашивао и мучио цивиле српске националности, те учествовао у убиству двије особе.

Мирсад Бркић је почетком новембра прошле године из Аустрије, гдје је био у екстрадиционом притвору, изручен у БиХ и тренутно је у притвору у Добоју.

За злочине почињене на подручју Оџака, Сенахид Рибић је крајем јануара 2013. пред Судом у Добоју осуђен на 13 година затвора.

Пред Окружним судом у Добоју јуче су саслушани свједоци Тужилаштва који нису имали директних сазнања о убиствима Пере и Симе Љубичића средином 1992. у насељу Језеро.

Свједок Мехмед Шогоровић је рекао да је чуо да су Љубичићи настрадали, али да не зна ко их је убио, а тужилац Круљ му је предочио исказе које је дао Тужилаштву током 2019. и 2022. године када је током истраге рекао да је послије рата од Џевада Мехића чуо да је Љубичиће убио неко од Бркића - Јасмин Бркић звани Харда или Мирсад Бркић са надимком Сом.

На питање одбране, свједок је рекао да је чуо да се Рибић хвалио да је убио Љубичиће.

Суђење ће бити настављено у четвртак, 27. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана