Свједок на суђењу за злочине над Србима у Чемерну се не сјећа ко му је био командир

Срна
Свједок на суђењу за злочине над Србима у Чемерну се не сјећа ко му је био командир

САРАЈЕВО- Свједок Тужилаштва БиХ Бахрудин Сикира рекао је на данашњем суђењу за ратне злочине над српским цивилима у селу Чемерно код Илијаша 1992. године да се “не сјећа ко му је био главни нити ко је био командир”.

Након подсјећања на исказ из истраге, Сикира је пред Судом БиХ испричао да му је првооптужени Џемал Хаџић био командир приликом одласка на Влахиње, али да га тада није познавао, као и да му име оптуженог Теуфика Турудића у то вријеме ништа није значило, преноси Бирн.

Сикира је рекао и како је из Какња отишао у Брезу 1992. године, али да као добровољац није знао, нити учествовао у нападу на село Чемерно.

Осим Хаџића, који је у то вријеме био командант Првог одреда “Сретно” тадашње Територијалне одбране Бреза, за овај злочин оптужени су Теуфик Турудић, Џемал Смоло, Сенад, Харис и Бењамин Сикира, Енес Дурак, Мирсад, Нусрет и Мирзет Бешлија, те Хамдија Спахић и Нехру Ганић.

Бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ оптужница терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.

Наставак суђења заказан је за 19. јануар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана