Свједок на суђењу за злочине на простору Босанске Крупе: Војници из санитета размијењени мртви

Срна
Foto: Детектор

САРАЈЕВО - На суђењу у предмету против Сенада Бужимкића и других оптужених за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе, свједок Тужилаштва БиХ Ђорђе Јеж рекао је да су током акције на локалитету Ћојлука и Перне два војника отишла у санитетском возилу и нису се вратили, док касније нису размијењени мртви.

Јеж је навео да су касније биле информације да је санитетско возило ушло у дубину територије коју је заузела супротна страна.

Он је рекао да су биле приче да су два војника одведена и мучена, те је чуо да су почетком децембра размијењени, преноси Бирн.

Свједок је навео да је био командант батаљона у Крупској бригади и да су у јулу 1995. држали десно крило мостобрана на Ћојлуку и Перни, док су с лијеве стране биле јединице из Источно-босанског корпуса.

Он је додао да је 10. јула 1995. пробијена линија с лијеве стране.

Јеж је рекао да је у вечерњим сатима сишао с истуреног командног мјеста и речено му је да су два војника из његове бригаде упућена, по позиву, санитетом јер је било погинулих и рањених.

"Бранко Крнетић је био у мом батаљону возач санитета, а Мирослав Аничић у другом батаљону у позадинском воду", додао је Јеж.

Према његовим ријечима, санитет је отишао прије његовог доласка и још се нису били вратили.

"Тај дио је већ био заузет од тих снага. Сигуран сам да су били заробљени", рекао је свједок и додао да су на супротној страни били припадници Крупске бригаде Петог корпуса.

За убиства најмање 25 заробљених припадника Војске Републике Српске оптужени су Сенад Бужимкић, Ризах Фајић, Алмир Сефић, Ермин Кадић, Амир Патковић, Ирфо Велагић, Суад Несимовић и Неџад Ћехић. Према оптужници, они су били припадници 511. бригаде такозване Армије БиХ.

Суђење се наставља 28. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана