Свједок на суђењу Буљубашићу и осталима испричао како је нападнуто српско село

Срна
Свједок на суђењу Буљубашићу и осталима испричао како је нападнуто српско село

САРАЈЕВО - Свједок Тужилаштва БиХ Енес Лемезан изјавио је на наставку суђења Фериду Буљубашићу и другима за злочине над Србима на подручју Вишеграда да је учествовао у нападу на село Бурсићи у августу 1992. године.

Лемезан је испричао да је до почетка рата живио у Међеђи и да се људима из тог мјеста на оближњем узвишењу Спас обратио Мехмед Твртковић, с којим су разговарали о држању страже.

Свједок је на упит тужиоца Елдине Биук рекао да су највјероватније били у Територијалној одбрани и да су у Међеђи у априлу и мају држали страже након доласка Југословенске народне армије, која се ту задржала око мјесец дана.

-Након што је отишла војска, ми смо се договорили да организујемо батаљон „16. мај“, мада формацијски нисмо могли бити батаљон -рекао је Лемезан и додао да је батаљон формиран 16. маја и да су у његов састав тада ушли људи који су избјегли из Рогатице и Вишеграда, преноси Бирн.

Он је изјавио да је командант батаљона био извјесни Асим Мухаремовић.

Свједок је испричао да је био командир вода, те је изјавио како је касније дошао Ахмет Сејдић, за кога претпоставља да је из Вишеграда.

-Не знам које је он функције био. Само се питао, највјероватније је био резервни официр, а знам да је касније изабран за команданта или командира основане Вишеградске бригаде - испричао је Лемезан.

Лемезан је рекао да је учествовао у једној од акција на Бурсиће, Адровиће и Клисуру, у којим селима је, према његовим ријечима, живјело српско становништво.

Након што је тужилац прочитала ранији исказ који је дао Тужилаштву, у коме је изјавио да је Ахмет Сејдић одржао састанак о планирању акције на села Бурсићи, Адровићи и Клисуру, свједок је рекао да није сигуран је ли то био Сејдић или Твртковић. Сејдићевој одбрани је свједок одговорио да је исказ Тужилаштву дао одговорајући на питања четири особе које су га испитивале, те је рекао да је тада имао трему.

Свједок је испричао да су добили задатак да преко Барица крену према Дубу и Покривенику на Бурсиће, те да их је већина била без наоружања. Он је испричао да им је наређено да се повуку у заклон након што чују пуцање.

Он је додао да је пуцњава трајала око сат, те да на његов вод који је био у котлини, нико није пуцао. Испричао је да су након тога добили наредбу о повлачењу.

Лемезан је рекао да су видјели три жене везане за по једну руку за коњска кола, које су пронашли испод сијена.

Он је изјавио да је по наредби команданта Сејдића, те жене требало одвести у Међеђу, гдје су смјештене у задрузи, а навео је да не зна шта је било са другим становништвом из тих села.

У овом предмету оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић, Адем Фехрић, Мустафа Пољо, Енвер Кустура, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало, некадашњи команданти и припадници такозване Армије БиХ.

Оптужница обухвата злочине на подручју Фоче, Вишеграда и Чајнича почињене од аугуста 1992. до фебруара 1993. године, а једна од тачака терети Сејдића да је, у својству команданта снага ТО Вишеград, наредио и учествовао у нападу на вишеградска села Клисуре, Бурсиће и Хадровиће у којем је убијено осам српских цивила, док су неки рањени, а неки ухапшени.

Суђење би требало да буде настављено 3. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана