Свједок инцидента у Мостару: Режали су као пси и вриштали на српску дјецу

Срна
Свједок инцидента у Мостару: Режали су као пси и вриштали на српску дјецу

МОСТАР - Мјештанка Баћевића код Мостара Олга Шкоро рекла је да су нападачи на српску дјецу у том повратничком насељу режали као пси, вриштали, пријетили и на крају физички напали дјецу која су се играла, те упозорила да мјештани више не смију изаћи на улицу.

"Не смијемо изаћи из кућа", рекла је Олга Шкоро, која је три дана свједочила провокацијама и нападу на дјецу у Баћевићима у четвртак навече на игралишту испред друштвеног дома у центру села.

У Баћевићима, српском повратничком насељу у јужном дијелу Мостара, данас је пусто, а већина мјештана се плаши да ће поново доживјети неугодности или да ће њихова дјеца бити нападнута и злостављана уколико разговарају са новинарима.

Олга Шкоро рекла је да задњих дана није ни подношљиво, ни пријатно ни за кога, од најмлађих до најстаријих и да синоћ једна мајка није смјела са колицима проћи кроз село.

"Ми више навече не смијемо изаћи на улицу. Овдје долазе аутима, моторима. Када наиђу, вриште и лају као пси. Ја сам у недјељу пошла у амбуланту и срела два момка, можда су средњошколци, питала сам их шта има ново, мислила сам да лијепе нешто поучно по тобоганима и игралишту. Видјела сам шаховнице, наљепнице ХВО, наљепнице `Зрињски то смо ми`, сјели су на мотор и вриштали, није ми било баш свеједно", испричала је Олга Шкоро.

Она је додала да је скинула наљепнице и мислила да ће то престати.

"Још један дан сам их видјела. Лијепили су по дјечјим тобоганима и кошевима кукасте крстове и распарали кош. Наша дјеца су то скидала", рекла је Олга Шкоро чија кућа се налази непосредно поред игралишта.

Након провокација, у четвртак навече је услиједио напад.

"Неки аутомобил је дошао и довезао четворицу у црним мајицама. Рекли су да су дошли да причају са дјецом. Ако је он дошао пред наш дом и ударио дјечака шаком, шта очекивати? Он су пријетили дјеци и рекли `сад смо ми дошли, а касније ће доћи старија постава, све ћемо вас потаманити`. То су грозне пријетње", навела је Олга Шкоро.

Предсједник Координације Срба Мостар Душан Голо, који је мјештанин Баћевића, рекао је да су три дана трајале провокације и лијепљење непримјерених садржаја, а да је све ескалирало нападом на дјецу која су то скидала.

"Замало није дошло до ескалације сукоба, јер су они дошли са телескопским палицама и спремили најгоре. Порука је била `доћи ће старији и побиће вас све`. Погубно је да дјеца која су рођена послије рата долазе у српско село и лијепе кукасте крстове", указао је Голо.

Он је истакао да вандализам и оргијање подстичу одређене групе и политике, те да је застрашујуће да се из града Мостара нико није огласио.

Мјештанин Душко Савић рекао је да га је затекла информација о инциденту и лијепљењу фашистичких обиљежја, те да је становништво Баћевића згрожено.

"Надам се да ће надлежне институције реаговати да би се овакве ствари сасјекле у коријену и да не би дошло до ескалације", додао је Савић.

Напад на српску дјецу у Баћевићима догодио се у четвртак, 22. августа, увече, а из МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона данас није било могуће добити нове информације о истрази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана