Свједок говорио о акцији на Чемерно и исправљао исказе из истраге

Срна
Свједок говорио о акцији на Чемерно и исправљао исказе из истраге

САРАЈЕВО - Свједок Тужилаштва Бих Заим Бешлија говорио је данас на суђењу за злочине над Србима у селу Чемерно, код Илијаша, о организованој стражи у Коритима и сазнањима о акцији изведеној у јуну 1992. године, те погрешним наводима у исказима које је давао у истрази.

 

Бешлија је изјавио да је у истрази погријешио када је рекао да је чета у Коритима формирана у априлу 1992. године, наводећи да је то било крајем јула.

На подсјећање да је у истрази навео да је у априлу командир био Нусрет Бешлија, свједок је рекао да је њега поменуо као предсједника мјесне заједнице.

Ове и друге разлике у исказима из истраге Бешлија је објаснио стресом и, како је навео, повишеним тоновима током испитивања.

Он је испричао да је чувао говеда уочи акције на Чемерно 11. јуна, а да је потом отишао на стражу.

-На стражи се причало да људи треба да иду у акцију. Нисам видио ко је отишао - рекао је Бешлија и додао да је сутрадан ујутро чуо пуцњеве и видио дим из правца Чемерна.

Он је у истрази навео да се Мирсад Бешлија питао за све, а на суђењу је рекао да је мислио на другу акцију која је била у октобру.

Тужилац Тужилаштва БиХ Владимир Симовић му је указао да је у истрази рекао да је помињано 30 убијених, на шта је свједок рекао да је то чуо од брата, преноси “Бирн”.

Тужилац је данас прочитао исказ преминулог свједока Мустафе Бешлије у којем је навео да је држао страже у Коритима, а да је командир чете Територијалне одбране био Мирсад Бешлија.

Он је рекао да је чуо да је војска из Корита, Какња и Брезе ишла у акцију на Чемерно како би уништила хаубице које су дејствовале.

За учешће у нападу на Чемерно 10. јуна 1992. оптужени су бивши припадници Територијалне одбране, те активног и резервног састава полиције - Џемал Хаџић, Теуфик Турудић, Џемал Смоло, Сенад, Харис и Бењамин Сикира, Енес Дурак, Мирсад, Нусрет и Мирзет Бешлија, те Нехру Ганић.

Суђење ће бити настављено 19. октобра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана