Свједоци на суђењу Дудаковићу: Ко је остао, завршио у масовној гробници или нестао

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВO - Свједоци Тужилаштва БиХ данас су на суђењу некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још 16 припадника тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима у Крајини испричали како су побјегли с подручја Босанског Петровца у септембру 1995, а да су чланови њихових породица, који су остали, касније пронађена у масовној гробници или се о њиховој судбини ништа не зна.

Драган Ступар је рекао да је до септембра 1995. године живио у засеоку Ластве и да је с мајком и сестром побјегао према селу Крњеуша, а потом за Дервенту.

"Дјед је рекао: `Ви слободно идите. Ја их на свом чекам`. Онда је отац рекао да ни он не иде", присјетио се Ступар, који је тада имао десет година.

Он је рекао да његов отац Милан није био војно способан, а да је дјед Сава био 1911. годиште. Ступар је навео да су касније пронађени њихови посмртни остаци, а имовина им је опљачкана и уништена.

"Десило се оно што се свугдје десило – срушено, запаљено, опљачкано", додао је Ступар.

Он је рекао да у то вријеме није знао од чега бјеже из села, а касније је чуо да је у питању био Пети корпус такозване Армије БиХ.

На питања одбрана свједок је рекао да не зна чији је био камион којим су отишли, али је у њему било више људи. Ступар је рекао и да је десетак година након рата видио имовину која је била уништена, али не зна ко је то учинио.

На суђењу је саслушан и Љубо Ступар, који је у засеоку Ластве живио с оцем, мајком, као и дједом – очевим стрицем, који је био члан њиховог домаћинства. Он је рекао да је у септембру 1995. напустио то подручје, али да дјед Давид, који је био 1907. годиште, није хтио ићи.

"Дјед је био убијеђен да је он стар, да му неће нико ништа. Преживио је два рата ту", рекао је Ступар.

Он је додао да је био припадник војске и тада се затекао кући, те је с мајком и оцем на трактору отишао према Дервенти. О судбини дједа ништа нису сазнали.

"Ни до данас ништа није пронађено", изјавио је свједок и потврдио да је дјед говорио да ће се сакрити у шуму, пренијела је Балканска истраживачка мрежа /БИРН/.

За злочине почињене на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста, укључујући убиства више од 300 лица, међу којима највише српских цивила, прогоне и уништење вјерских објеката, оптужени су бивши командант и припадници Петог корпуса Армије БиХ – Атиф Дудаковић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Суђење ће бити настављено 17. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана