Свједочењe о страдању: Филм “Гаравице” премијерно приказан у Бањалуци (ФОТО, ВИДЕО)

Милош Васиљевић

БАЊАЛУКА - Документарни филм “Гаравице” режисера Драгана Радовића вечерас је премијерно приказан у бањалучком Банском двору, а приказује један од највећих злочина над Србима у НДХ, у бихаћком срезу.

Филм се  аргументовано бави страдањем у Гаравицама, као једним од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату, али и осталим масовним стратиштима Срба у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу. Филм је  настао на основу 3.000 докумената и свједочења 27 преживјелих, од којих је 15 говорило у филму.

Препун Бански двор показао је да је за српски народ ово филм од великог значаја како се не би изгубила култура сјећања.

Аутор Драган Радовић који је  сам финасирао овај пројекат нагласио је да је један од циљева филма био да покаже да су уз Гаравице на том подручју постојала и остала масовна српска стратишта, те да је вишеструко више Срба страдало ван те локације.

- Колико год туге да је сажето у филму радујем се што је из Фондације “Заборављени коријени” процвјетао пупољак истине након 80 година. Претходне три године обиљежио је период великих истраживања на више од 50.000 километара. Наша јавност о  многим од овим стратиштима није била упозната, а сада ће имати прилику за такво нешто - рекао је Радовић нагласивши да је сваки сусрет са свједоцима био препун емоција.

Према његовим ријечима, “Гаравице” се баве провјереним причама, аргументима на основу свједочења и докумената. Такође, филм открива да су у злочину над Србима у Босанској Крајини у Другом свјетском рату учествовала и муслиманска дјеца, мада је било и хрватске.

– Тога је највише било на простору око Цазина, Босанске Крупе па до Кладуше– рекао је Радовић.

Промоцији филма присуствовао је и епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије који је нагласио да је  филм рекао све о мученицима и страдалницима и мјесту„гдје су наши свети преци пролили крв”.

- Срба тамо више нема, а борићемо се да промовишемо наше свете мученике - казао је владика Сегије.

Премијеру филма “Гаравице” Бањалуци организовала је Епархија бихаћко–петровачка и рмањска по благослову епископа Сергија.

Премијери је присустовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је истакао да је важно да је злочин над Србима у Гаравицама који се догодио 1941. године документован на овај начин јер су комунистичке власти настојале да га сакрију и умање.

Додик је рекао да убиство више од 14.000 Срба на једном мјесту 1941.године на почетку Другог свјетског рата најбоље потврђује да је постојао план да се тако нешто уради, а српска заједница се од тада никада није опоравила на том простору.

Додик је оцијенио важним да се види размјера злочина над Србима и напоменуо да многе генерације, па ни он у вријеме школовања није знао да су се десиле Гаравице и да тако нешто постоји, а када је добио информације увидио је како је то било стравично и тешко.

Додик је закључио да ће документарни филм “Гаравице” трајно остати на располагању српском народу да увиди у каквим су трагичним околностима страдале читаве породице, читава села и сва родбина.

За 1. новембар најављена је пројекција филма у Приједору, а Патријаршија Српске православне цркве организоваће премијеру и у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана