Свједочење на суђењу за покушај убиства шефице: У кафи нађен натријум хипохлорит

Небојша Томашевић
Свједочење на суђењу за покушај убиства шефице: У кафи нађен натријум хипохлорит

БАЊАЛУКА - Натријум хипохлорит пронађен је у кафи коју је полицији добровољно предала помоћник директора Педагошког завода Републике Српске Слађана Танасић током истраге о њеном тровању, а за шта је оптужена бивша запослена у том Заводу Нина Нинковић (57) из Бањалуке.

Ово је утврђено вјештачењем спорне течности које је урадила вјештак Ива Трезнер и које је представљено у бањалучком Окружном суду на суђењу Нинковићевој коју терете за покушај убиства Танасићеве. Трезнерова је појаснила да је на вјештачење добила двије стаклене боце са тамном течношћу, црвену керамичку шољу с натписом “нес кафе” и бијели тањирић.

- Вјештачењем је у течности пронађено присуство натријум хипохлорита - рекла је Трезнерова.

Појаснила је да је натријев хипохлорит може да има­ штетно дејство и зависно од количине и других фактора, као што је здравље, код неког може изазвати и смрт.

Истакла је да је та супстанца јако опасна када се помијеша са другим киселинама.

- Има корозивно нагризајуће дејство, а користи се у дезинфекционим средствима као што је варкина. Нагриза кожу и метал - рекла је, између осталог, Трезнерова.

Она је на питање браниоца оптужене адвоката Александра Јокића потврдила да ова супстанца протеком времена може да се разгради уколико се не чува адекватно.

Он је приговорио вјештачењу јер сматра да су докази, односно материјал које је вјештачен, прибављени незаконито. Јокић је истакао да, осим што се не зна како је прибављено оно што је вјештачено, овдје постоји ситуација да је након два вјештачења остала иста количина течности.

- У вјештачењу које урађено у Београду тако, између осталог, имамо да је достављена бочица с течности од 140 милилитара и вјештаци су рекли да је кориштено 80 милилитара. У овом сад вјештачењу опет имамо да је достављено 140 милилитара. Како је могуће да се ураде два вјештачење, а остане иста количина - упитао је Јокић. Нагласио је да се не може ући у траг шта је и колико вјештачено те да сматра да је налаз незаконит.

Тужилац Борислав Чекић је појаснио да је вјештак Трезнерова анализирала узорке течности од 8. и 9. децембра 2022. године, које је оштећена Танасићева добровољно предала. Истакао је да су ти узорци из шоље пресути у стаклену бочицу у складу са правилима струке те депоновани у суд.

Саслушањем Трезнерове тужилаштво је извело све планиране доказе, осим записника о испитивању осумњичене који ће бити предат суду ако она не буде свједочила.

Судија Благоја Драгосављевић затражио је од тужиоца да за сљедеће рочиште, с обзиром на приговоре одбране, припреми доказе како би се утврдило ко је и како изузео материјал за вјештачење. Одбрана је најавила саслушање два свједока који ће говорити о односу оптужене према послу и колегама. Адвокат Бранко Гудало је истакао да оптужена Нина Нинковић није имала разлога да се свети и да трује Танасићеву. Подсјетио је да је кафе куварица у Заводу испричала на суду да је спорну кафу просула и опрала шољице. Суђење се наставља данас када би требало да буду саслушани свједоци одбране.

Оптужница

Бањалучко Окружно тужилаштво терети Нину Нинковић да је од 8. до 21. децембра 2022. у просторијама Педагошког завода РС у два наврата ушла у канцеларију коју користи Слађана Танасић те јој је у кафу сипала средство које може узроковати смрт јер садржи натријум хипохлорит. То средство се, како се наводи у оптужници, налази у слободној продаји у средствима за чишћење, дезинфекцију и избјељивање. Према оптужници, Танасићева 8. и 9. децембра 2022. кафу није попила због сумњивог мириса. Даље се додаје да је Нинковићева 21. децембра оштећеној у кафу сипала “мравоцид-жохароцид”. Нинковићева је ухапшена на дјелу, након што је све снимљено надзорном камером која је, у сарадњи Педагошког завода и истражних органа, постављена у канцеларију Танасићеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана