Свима на буџету плате веће за исти износ?

Маријана Миљић Бјеловук
Свима на буџету плате веће за исти износ?

БАЊАЛУКА - Плата буџетским корисницима у Српској требало би поново да буде повећана од априла, а синдикалци овај пут неће тражити да тај раст буде у проценту, већ ће захтијевати одређени новчани износ како би сви запослени добили исто.

 

Синдикат управе РС већ је почео припреме за преговоре и реализацију четвртог корака о повећања плата на основу закљученог Споразума за запослене у органима управе и јавним службама са Владом РС.  

- На сједници Републичког одбора и Скупштине у фебруару имаћемо јасан став с којим ћемо изаћи пред Владу РС како бисмо реализовати четврти корак раста плата. У обзир ћемо узети раст индекса потрошачких цијена и инфлацију у Српској и сразмјерно томе требало би да повећамо плате у јавном сектору - рекао је “Гласу Српске” први човјек Синдиката управе РС Божо Марић.

Нагласио је да ће се залагати да сви добију исти номинални износ повећања плате те да не буде раста у проценту, како би избјегли да се високе плате знатно увећавају у односу на мања примања.

- Такође од надлежних у Влади тражићемо да се изјасне и кажу шта би било најбоље. Након тога заузећемо став и утврдити тачну бројку с којом ћемо у марту изаћи пред Владу - рекао је Марић.

Нагласио је да ће до краја фебруара, за када је планирана Скупштина Синдиката управе, радне групе и републички одбори морати да одраде свој дио посла како би спремни изашли пред делегате.

- Такође у идућем периоду заједно с преосталим потписницима споразума с Владом, а који смо и договорили с предсједником РС Милорадом Додиком, одржаћемо састанке како бисмо и с њима усагласили ставове по питању повећања плата. Сви ћемо тражити најбоља рјешења за раднике - закључио је Марић.

Споразум о повећању плата с Владом Српске још у јуну прошле године поред Синдиката управе потписали су и представници Синдиката радника унутрашњих послова, али и струковних синдиката доктора медицине и медицинских сестара и техничара. Потписници споразума су и  Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити и Синдиката образовања и културе.

И представници радника у овим синдикатима наводе да већ прикупљају информације о расту цијена и инфлацији које ће одредити за који износ би требало да буде повећана плата.

- Споразумом који је потписан дефинише се повећање плате у овој години након првог квартала, односно од априла. До тога мора доћи. За који тачно износ ће то бити, видјећемо - наводе у гранским синдикатима.  

На основу потписаног документа с Владом РС плате запосленима у јавном сектору Српске повећане су за 10 одсто од маја прошле године, те за додатних 100 марака од августа. Од почетка ове године услиједило је повећање плата од пет одсто за оне буџетске кориснике који имају плату мању од просјечне у РС.

Минималац

У Српској су у току преговори и о износу најниже плате за ову годину. Послодавци траже да то буде 673 марке, а Савез синдиката РС захтијева најмање 800 марака. Нова рунда преговора најављена је већ за понедјељак, а како ствари сада стоје тешко ће усагласити своје ставове, због чега ће Влада на крају преломити и одредити износ најниже плата у Српској у 2023. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана