Свијет се опрашта од великог Синише Михајловића

Г.С.
Свијет се опрашта од великог Синише Михајловића

Синиша Михајловић је преминуо у 53. години живота.

Велики заљубљеник у фудбал отишао је прерано са животне сцене послије трогодишње борбе са леукемијом.

Од великог фудбалера и доскорашњег тренера Болоње опрашта се читав фудбалски свијет.

Михајловић је оставио неизбрисив траг, било као играч у Војводини, Црвеној звезди, било у дресу Роме, Сампдорије, Лација и Интера.

Опроштај ФСС од Михајловића: Шампиони никад не умиру

Фудбал је прерано остао без његовог величанства, првака Европе и свијета, једног од најбољих извођача слободних удараца у историји фудбала, играча, тренера и селектора, човјека који је својом каријером оставио дубок траг у историји српског и италијанског фудбала, наводи се у саопштењу Фудбалског савеза Србије поводом смрти Синише Михајловћа.

Михајловић је данас преминуо у болници од посљедица леукемије у болници у Риму.

 "Добио је Синиша многе битке у животу, освајао силне трофеје, чинило се да ће добити и ону најважнију, против тешке болести, али умрла је и нада. Угасила се онда када смо мислили да ће својом снагом, харизмом и оптимизмом успети да по други пут победи злоћудну болест. Није, фудбалски свет је сада у сузама, али Синиша не би волео да се виде те сузе. Шампиони не умиру", наводи се у саопштењу Фудбалског савеза Србије.

Синиша Михајловић је рођен 1969. године у Вуковару.

"Лета 1988. долази у Војводину, као један од најталентованијих играча са простора Југославије. Одмах постаје стандардни првотимац, а Војводина са њим у тиму осваја титулу првака државе на коју је чекала дуге 23 године. У децембру 1990. године прелази у Црвену звезду, у једном од највећих трансфера у историји домаћег фудбала. Ту су га сачекали сада већ легенде клуба, Дејан Савићевић, Стеван Стојановић, Владимир Југовић, Дарко Панчев, Рефик Шабанаџовић, Роберт Просинечки, Миодраг Белодедић… Заједно су освојили Европу и свет. Навијачи Црвене звезде памте његов гол против Бајерна из Минхена у полуфиналу Купа шампиона, као и гол који је постигао у пенал серији финала у Барију, против Олимпика из Марсеја. Блистао је и у Токију у мечу Интерконтиненталног купа против чилеанског Кола Кола", подсећа ФСС. Михајловић је у Италији играо за Рому, Сампдорију, Лацио и Интер. "Био је првак Италије са Лацијом и Интером, са оба клуба освајао је по два пута национални куп, Суперкуп, а са римским клубом освојио је и Куп победника купова, као и УЕФА Суперкуп", наводи ФСС.

Михајловић је играо за младу репрезентацију Југославије са којом је 1990. освојио друго мјесто у Европи.

"За најбољи национални тим наше земље дебитовао је 1991. године и одиграо 63 утакмице, постигао је десет голова. Био је учесник СП у Француској 1998. и ЕП, две године касније у Белгији и Холандији. Играчку каријеру завршио је опроштајном утакмицом у Новом Саду 28. маја 2007. године. Остаће упамћен као велики шампион, играч златне левице, као један од најбољих извођача слободних удараца у свету. Он и Ђузепе Сињори су једини играчи у историји Серије А који су постигли три гола на једном мечу из слободних удараца. Синиша Михајловић држи рекорд, заједно са Андреом Пирлом, по броју постигнутих голова у Серији А из слободних удараца (28). Михајловић је постао почасни грађанин Болоње 2019. године", додаје се у саопштењу ФСС.

Михајловић се по завршетку каријере посветио тренерском послу.

"Као помоћни тренер освојио је две титуле са Интером, а онда је самостално водио Катанију, Фиорентину, Болоњу (два пута), Сампдорију, Милан, Торино…И био селектор репрезентације Србије. Александар Митровић, Душан Тадић, Филип Ђуричић, Андрија Живковић… све су то играчи које је у најбољи национални тим лансирао Синиша Михајловић. Године 2019. добитник је Златне лопте Фудбалског савеза Србије", закључује се у саопштењу ФСС, који је изразио најдубље саучешће породици Синише Михајловића.

Премијерка Италије се опростила од Михајловића: Челични човјек великог срца

Премијерка Италије Ђорђа Мелони опростила се од српског фудбалера и тренера Синише Михајловића, који је преминуо данас од посљедица леукемије.

"Борио си се као лав на терену и у животу. Био си примјер и охрабривао си многе који се суочавају са болешћу. Описивали су те као челичног човјека, а показао си да имаш велико срце. Био си и увијек ћеш бити побједник", написала је италијанска премијерка на друштвеним мрежама.

Ибрахимовић: Ако бих морао у рат, ишао бих са Синишом

Миха је оставио дубок траг у свијету фудбала, а посебно у Италији гдје је провео највећи дио играчке и дио тренерске каријере.

Између осталог, изградио је велико пријатељство и са Златаном Ибрахимовићем који је у много наврата говорио у суперлативима о њему.

– Мислим да је Синиша сјајан човјек. Срећан сам што га лично познајем. На почетку се нешто нисмо вољели, али чим сам дошао у Интер одмах смо се завољели. Често сам говорио: ‘Ако бих морао да идем у рат, Синиша би био у првом, а ја у другом реду – рекао је Ибрахимовић.

Сличног мишљења је био и Србин када је у питању Ибрахимовић.

– Желио сам да га ‘убијем’ када смо играли против Јувентуса. Мислио сам све најгоре о њему. На срећу ништа лоше се није десило, а када је дошао у Интер схватио сам колико је добар момак. Поносан сам што га има за пријатеља – говорио је Михајловић.

Ибрахимовић је поручио још како је Михајловић јачи и од њега током борбе против леукемије:

– Рекао сам му: "Реци ми шта ти треба, било шта, урадићу – истакао је Ибра у периоду када се бивши фудбалер Црвене звезде борио са страшном болешћу, коју је на крају нажалост изгубио.

ФК Партизан се опростио од Михајловића: Остали смо без великог човjека

Фудбалски клуб Партизан опростио се од легендарног фудбалера Црвене звезде и репрезентативца Синише Михајловића, који је данас преминуо од посљедица леукемије.
    
"Уз велико поштовање за легенду југословенског фудбала и играча Црвене звезде, ФК Партизан изражава искрено саучешће породици и пријатељима Синише Михајловића и саосећа у тренуцима дубоког бола. Фудбалска јавност је остала без још једног великог човека и зналца", саопштили су црно-бијели.

Фанови се опраштају од Михе: Одмори се Синиша, чекамо те на мјесту успјеха

Бројни фанови бившег фудбалера у невјерици су због исхода, а на друштвеним мрежама они су Михи пружили подршку. 

Један од оних који се први огласио био је Синишин колега Дејан Станковић који му је поручио:

"Одмори се Синиша па те чекамо на мјесту успјеха".

У овим немилим тренуцима уз Миху је свакако и његова бројна породица.

Звезда о одласку Синише Михајловића: Памтићемо заувек нашег Миху великог човjека

Фудбалски клуб Црвена звезда изразио је најдубље саучешће поводом смрти бившег играча "црвено-бијелих" Синише Михајловића.
    
"Синиша Михајловић, међу својим звездашима био је познат као Миха. Генерације навијача су га упамтиле као великог човека, играча и пре свега господина. Задужио је велики Миха комплетну звездашку јавност оним што је урадио носећи дрес Црвене звезде, а то је освојена титула европског и светског првака", наводи се на званичном сајту Црвене звезде.
    
У тексту се подсјећа да ће се заувек памтити слободњаци Синише Михајловића.
    
"Звездин бомбардер је познат и као човек који је својом левицом био страх и трепет за све голмане. Када је стигао у Црвену звезду остварио је свој дечачки сан, али и на тај начин усрећио све звездаше који су знали да се ради о играчу који је рођени победник. Једноставно било је суђено да Синиша Михајловић буде део највећих успеха у фудбалској клупској историји. И даље свим Делијама у глави одзвања 'Михајловић у средину….. Гоооол', детаљ са чувене утакмице полуфинала Купа европских шампиона, када је елиминисан минхенски Бајерн на крцатој Маракани", подсјећа Црвена звезда.
    
Михајловић је по одласку из Црвене звезде оставио неизбрисив траг у историји италијског и европског фудбала.
    
"Међутим после бројних проведених у иностранству, Миха је увек са великом сетом и дозом емоције у гласу говорио о својој вољеној Црвеној звезди. Велемајсторске партије Михајловића у дресу Црвене звезде су награђене и највреднијим трофејима клупског фудбала. Звездин мајстор слободних удараца се током наступања за наш клуб окитио са две титуле првака Југославије, пехаром првака Европе у Барију и светског клупског шампиона у Токију. За национални тим одиграо је 63 утакмице и постигао 10 голова", истиче Црвена звезда.
    
Црвена звезда подсећа да је Михајловић у редове "црвено-белих" стигао 10. децембра 1990. године.
    
"Управо тај трансфер сматран је најзначајнијим трансфером југословенског фудбала 1990. године. У феноменалној каријери је наступао за Борово, Војводину, Црвену звезду, Рому, Самптдорију, Лацио и Интер. После завршене играчке каријере бавио се тренерским послом са великим успехом и водио велике клубове попут Болоње, Катаније, Фјорентине, Самптдорије, Милана, Торина, Спортинга и Болоње. Био је и селектор репрезентације Србије током 2012. и 2013. године", закључује се у саопштењу Црвене звезде.

Војводина се опростила од Михајловића: Легендо, хвала ти за све

Синиша Михајловић неће бити упамћен само по својим головима, асистенцијама и маестралним фудбалским потезима, већ и као господин у копачкама, идол једне генерације, ратоборног карактера који је у свима нама увек будио понос и жељу да макар на дан будемо као он, наводи се у саопштењу Фудбалског клуба Војводина поводом смрти легендарног српског играча и тренера.

"Синиша је то знао да врати на прави начин. Био је један од кључних играча у походу ка шампионској титули, иако су сведоци тог доба, као и људи унутар клуба чак и отворено говорили да је средина табела објективан резултат. Миха, Јокан, предовођени искуснијим играчима попут Шестића, мислили су другачије. Војводина је освојила своју другу шампионску титулу и последњу до данашњег дана", наводи новосадски клуб.

Цвијановић: Синиша Михајловић оставио дубок траг у историји фудбала

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, поводом смрти Синише Михајловића, упутила је телеграм саучешћа његовој породици и Фудбалском савезу Србије.

"Са искреним жаљењем примила сам вијест о смрти Синише Михајловића, прослављеног српског фудбалера, тренера и селектора", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је отишао један од највећих спортских стручњака који је својом богатом каријером оставио дубок траг у историји српског и италијанског фудбала.

"Породици Михајловић и Фудбалском савезу Србије упућујем изразе најдубљег саучешћа", наводи се у телеграму српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Терзић: Миха је био синоним за борбу, како ону на терену, тако и ван ње

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић опростио се од Синише Михајловића ријечима да је легендарни фудбалер био синоним за борбу, како ону на терену, тако и ван њега.

"Био је један од највећих звездаша и најпоноснијих људи које сам познавао. Синоним за борбу, како ону на терену, тако и ван. Нажалост, прерано нас је напустио, а легенда и сећање на једног од највећих фудбалера са ових простора ће вечно живети. Желео бих да изразим саучешће његовој породици, а о идолу једне генерације ће се вечно причати", рекао је Терзић.

Стевандић: Синиша Михајловић остаће упамћен по таленту, преданости и харизми

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упутио је саучешће породици Синише Михајловића, поручивши да ће чувени српски фудбалер остати упамћен по таленту, преданости и харизми.

"Не треба заборавити да је био предан супруг и отац. Можемо само саосјећати са њиховим болом и овом приликом изјављујем им своје најдубље саучешће", навео је Стевандић на својој Фејсбук страници.

Он је истакао да је име Синише Михајловића било неизоставно кад год се причало о фудбалу.

Легендарни српски фудбалер и тренер Синиша Михајловић (53) преминуо је данас након тешке болести.

Барези о Михи: Збогом, ратниче! Борио си се и држао главу горе до самог краја

Легендарни италијански фудбалер Франко Барези опростио се од Синише Михајловића ријечима да се легендарни српски играч и фудбалер борио до самог краја.
    
Синиша Михајловић преминуо је данас у 54. години у болници у Риму послије тешке борбе са леукемијом.
    
"Збогом, ратниче. Борио си се и држао главу горе до самог краја као прави мушкарац", поручио је Барези на друштвеним мрежама.
    
На друштвеним мрежама огласили су се Фиорентина, Милан, Сампдорија и бројни други клубови.
    
"Збогом, Синиша", навела је Сампдорија. 
    
Фиорентина је објавила да тугује због смрти Синише Михајловића.
    
"Небо је добило још једну легенду. Много ћеш недостајати, Синиша", објавио је Милан.

Саучешће Дачића: Одлазак Синише Михајловића је неизмjеран губитак

Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изразио је данас најдубље саучешће поводом смрти прослављеног фудбалера Србије и тренера Синише Михајловића. 
    
"Надао сам се, као и сви ми у Србији и свету да ће велики Синиша Михајловић победити и у овој најважнијој бици", наводи се у саучешћу Дачића, а саопштило је Министарство спољних послова. 
    
Дачић је рекао да је одлазак Михајловића неизмјеран губитак за његову породицу и милионе његових поштовалаца који памте његову играчку генијалност.  
    
"Миха је доносио највећу радост где год је играо и радио као тренер, а највећу у Србији коју је волео изнад свега. Памтићемо његову фудбалску уметност и његов ведар дух, а највише његов однос према земљи из које је потекао и увек јој се враћао. Напустио нас је велики шампион, борац и патриота, дужни смо да га памтимо као једног од највећих фудбалера које је Србија икад имала", поручио је Дачић.

Саучешће Вучића: Изузетно ме је погодила вест о смрти Синише Михајловића

Предсједник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици и поштоваоцима легендарног српског фудбалера Синише Михајловића, у којем је навео да га је изузетно погодила вијест о његовој смрти и оцијенио да ће Михајловићев стил игре остати трајна инспирација и узор генерацијама младих фудбалера.
    
"Изузетно ме је погодила вест о смрти Синише Михајловића, легенде нашег и европског фудбала и патриоте који је свом снагом волео Србију", навео је Вучић у телеграму саучешћа. 
    
Вучић је нагласио да ће начин на који је Михајловић схватао и играо фудбал, "у који је уткао цео живот као играч и тренер", остати упамћен по његовом јединственом таленту и темпераменту. 
    
"Михин печат у спорту обојен је страшћу коју је остављао на терену, као и искреном емоцијом коју никада није скривао ни када је побеђивао, ни када је губио. Игра и борбеност којима је винуо 'Звезду' до светског врха, чиме је обележио део најсветлије историје овог тима и српског фудбала, одавно су ушли у анале фудбалског спорта", нагласио је Вучић.
    
Како је додао, "мало је речи којима би могле да се опишу његове мајсторске бравуре на терену, а памтимо их сви, као и вансеријске голове којима је изазивао одушевљење и које је увек посвећивао свом тиму, породици и држави, поносно и искрено, као што је и играо", наводии се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима предсједника Србије.

Предсједник Болоње тугује за Михајловићем: Изгубили смо изванредног човека

Предсједник Болоње Џои Сапуто објавио је да је дубоко потресен смрћу легендарног српског играча и тренера Синише Михајловића, који је данас преминуо у болници у Риму.         

"Вијест о Синишиној смрти дубоко ме потресла. Знао сам да се његово стање погоршало последњих дана. Изгубили смо једног изванредног човека. Губимо и великог шампиона који је, прво као играч, а потом и као тренер, толико дао фудбалу. Као председник Болоње, желим да му још једном изразим своју захвалност за оно што је урадио за наш клуб у ове три и по године, упркос томе што га је болест приморала на дуге хоспитализације и изузетно болне третмане", навео је Сапуто, пренео је званични сајт Болоње.         

Италијански клуб је почетком септембра отпустио Михајловића послије серије лоших резултата у Серији А.         

"Одлука да га смјеним са мјеста тренера, када је у овим тешким условима постало немогуће да настави да ради сложен посао, била је, као што сам већ рекао, најболнија од када сам постао предсједник Болоње. Моје мисли су посвећене његовој породици. Они ће моћи увијек да буду поносни на свог сина, мужа и оца", рекао је Сапуто.        

Он је раније данас објавио да цијели град тугује за Михајловићем.

Стојковић: Синиша, оставио си неизбрисив траг у свету фудбала

Селектор репрезентације Србије Драган Стојковић опростио се од Синише Михајловића речима да је легендарни играч и тренер оставио неизбрисив траг у свијету фудбала.
    
Прослављени српски фудбалер и тренер Синиша Михајловић преминуо је данас у 54. години послије дуге и тешке болести у болници у Риму. Михајловић се последњих неколико година лечио од леукемије. 
    
У једном тренутку његово стање се побољшало, а Михајловић се вратио тренерском послу у Болоњи. Међутим, болест се поново вратила, а легендарни српски фудбалер и тренер није успио да добије најважнију битку. 
    
"Почивај у миру, Синиша. Оставио си неизбрисив траг у свету фудбала. Памтићу те као велику људску громаду и као неко ко је био пример како се треба борити и да никада не треба одустајати", написао је Драган Стојковић на свом Инстаграму и најавио да ће ићи на сахрану Михајловићу.

Донарума: Синиша, био си ратник и знам колико си се борио

Легендарни аргентински фудбалер Габријел Батистута опростио се од легендарног српског играча и тренера Синише Михајловића, који је преминуо данас у Риму.
    
"Толико битака на терену. Поздрав Синиша...", написао је Батистута на друштвеним мрежама.
    
Голман Пари Сен Жермена Ђанлуиђи Донарума захвалио је Михајловићу на подршци током заједничке сарадње у Милану.
    
"Одувијек си био ратник и знам колико си се борио. Хвала ти јер си увек вјеровао у мене и хвала ти на свему што си ми рекао оног дана када смо се упознали", написао је голман ПСЖ-а.

Патријарх Порфирије: Синиша Михајловић је изнад свега био велики човјек

Његова светост патријарх српски Порфирије упутио је саучешће породици легендарног српског фудбалера Синише Михајловића, који је данас преминуо, наводећи да је Синиша изнад свега био велики човјек.

"Са неверицом и великим болом у срцу примио сам тужну вест да се данас у Господу упокојио наш прослављени фудбалски виртуоз, чаробни, темпераментни тренер многих знаменитих клубова и селектор репрезентације Србије, али пре и изнад свега, велики човек Синиша Михајловић", навео је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакао да се, са вјером у Бога и заједно са милионима људи на Балкану и Апенинима којима је Синиша доносио радост, моли Господу да душу његову настани тамо гдје нема ни туге, ни болести, ни жалости, него гдје је живот вјечни.

"Вечан ти спомен брате наш Синиша! Бог душу нека ти прости и подари рајско насеље", невео је патријарх Порфирије, који је на свом "Инстаграм" профилу поставио црно-бијелу фотографију прослављеног фудбалера и тренера који је преминуо данас у 53. години, након дуге и тешке борбе са леукемијом.

Манћини: Синиша, борио си се као лав до последњег тренутка,као некада на терену

Селектор репрезентације Италије Роберто Манћини опростио се од пријатеља Синише Михајловића, ријечима да се легендарни српски фудбалер и тренер борио као лав до последњег тренутка, преносе италијански медији.
    
“Ово је дан који никада нисам желио да доживим. Збогом Синиша, пријатељу. Борио си се као лав, увек ћеш остати уз мене. Ово је дан који никада нисам желео да доживим, јер сам изгубио пријатеља са којим сам дијелио скоро 30 година свог живота, на терену и ван њега”, рекао је Манћини.
    
Селектор Италије је истакао да је до последњег тренутка вјеровао да Михајловић може да побиједи болест.
    
“Није фер да је тако страшна болест одњела човека од 54 године, који се борио као лав до последњег тренутка, као што је некада радио на терену. И управо тако ће Синиша увек остати уз мене, чак и ако га нема, као што је био у Ђенови, Риму и Милану, касније чак и када је ишао различитим путевима”, навео је Манћини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана