Сви сагласни да Бошњаци не могу Хрватима бирати члана Предсједништва

Срна
Foto: Кликс

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да се више не може допустити да бошњачки народ бира хрватском народу члана Предсједништва БиХ.

Човић је истакао да су, када је ријеч о томе, сви сагласни. "Кад је већ тако, идемо да се заштитимо за сљедеће изборе да не може бити таквог приступа одређених политика у Федерацији БиХ", рекао је Човић новинарима послије састанка лидера политичких странака које чине већину на нивоу БиХ.

Он је навео да је приједлог веома једноставан и да се мијења само онај дио који се односи на хрватског члана Предсједништва БиХ са додатним условима, али да то није свеобухватна измјена.

"Свеобухватна измјена ће бити када се измијени Устав и када можемо да примијенимо све одлуке Суда у Стразбуру и судства у БиХ", нагласио је Човић.

Он је подсјетио да су се претходни разговори о Изборном закону тицали три елемента, а то су техничке измјене које могу бити јако широке, избор чланова Предсједништва БиХ, те дио који се односио на Централну изборну комисију.

Али, будући да нема измјена Устава БиХ, остала је само могућност да се ријеши питање избора чланова Предсједништва БиХ, на чему инсистира ХДЗ БиХ.

Прочитајте и:

Додик: Заговарамо европски пут, али без уплитања Шмита

Никшић саопштио шта је договорено на састанку

Човић: Преостале законе усагласити у наредних седам дана

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана