Сви детаљи пројекта: Шта Lykos Balkan Metals ради на подручју Језера и околине

ПР
Foto: ПР

ЈЕЗЕРО- Компанија Lykos Balkan Metals, која се бави геолошким истраживањем обојених и племенитих метала на подручју Босне и Херцеговине, као власник фирме СНК Метали д.о.о. Бијељина, изводи геолошко-истраживачки пројекат на подручју Сињакова и Језера.

С тим у вези, из компаније желе информисати јавност о свим аспектима рада на овом подручју, одговорити на све потенцијалне дилеме и питања те потакнути интересовање за геолошка истраживања као једини и најбољи начин да сазнамо чиме располажемо. Овога пута посебно фокус је на информације о активностима на подручју општина Мркоњић Град, Језеро и Шипово.

 

Зашто геолошка истраживања?

На основу историјских петрографских анализа вјерујемо да у Сињакову постоји значајан потенцијал за откриће економски исплативих резерви минерала бакра, барита, олова, цинка, сребра, а могуће и злата и кобалта. Геолошка истраживања нису ништа ново, спроводе се већ вијековима јер све земље желе да знају какав је њихов геолошки потенцијал. Без ових истраживања не можемо говорити о научно утврђеним резултатима, а досадашњи историјски извори само донекле потврђују да на бројним локалитетима широм БиХ постоје можда и економски исплативе количине рудног богатства. Данас су нам модерне технологије и савремени приступ геолошким истраживањима омогућили да се не ослањамо на претпоставке, већ да имамо прилику да утврдимо право чињенично стање.

Као инвеститорска компанија која послује на Аустралијској берзи вриједносних папира (Australian Securities Exchange), чиме је обезбиједила 12 милиона аустралијских долара за пројекте геолошких истраживања на подручју БиХ, сваки сегмент свог рада обављамо у складу с процедурама и стандардима које су поставиле домаће и међународне институције, чијим контролама и подлијежемо.

Одговорно пословање као полазна основа

Посвећени смо заштити природне околине и кориштењу ресурса на одржив начин, а за пројекте на којима радимо посједујемо истраживачке лиценце. Запошљавамо стручне тимове геолога са међународним искуством, а листирањем на једној од најстрожих берзи на свијету обавезали смо се да ћемо поштовати свјетске стандарде пословања, који се односе и на еколошку одрживост и очување животне средине.

За извођење детаљних геолошких истраживања бакра, жељеза и пратећих метала на истражном простору Сињаково посједујемо одобрење Министарства енергетике и рударства Републике Српске. Исти надлежни орган додијелио нам је одобрење за геолошка истраживања по пројекту геохемијских, геофизичких и геолошких истраживања олова, цинка, бакра, барита и пратећих метала на истражном простору Језеро, општина Језеро. Уз добијање рјешења надлежног органа прије почетка било каквих радова њихов почетак смо дужни пријавити и локалној заједници, што смо и овога пута урадили према прописима.

Ако у току радова, у склопу одобреног истражног подручја, за потребе истражних радова, раскопа, истражног бушења или изградње пута требамо ући у приватне парцеле, дужни смо да тражимо сагласност власника. То радимо путем потписивања споразума о уласку у посјед, за шта власницима исплаћујемо накнаде. Када је ријеч о парцелама које припадају општини или Републици Српској, онда се обраћамо надлежној институцији. Ако напримјер наше парцеле припадају Шумама РС, онда имамо одобрења од Министарства пољопривреде и шумарства РС.

Како наш рад изгледа у пракси

Наш посао је јаван и транспарентан, а његове резултате објављујемо јавно на берзи. Радове наших тимова надгледају институције које имају дозволе за обављање послова у областима заштите животне средине, као и ревизије студија о процјени утицаја на животну средину.

Наш рад одвија се у три фазе: узимање узорака с тла, геофизичка истраживања и истражно геолошко бушење. Сада смо у трећој фази, а надлежне институције имају увид у све резултате истражног бушења које испитујемо у лабораторији. Геолошка испитивања ни на који начин не могу наштетити животима мјештана, па тако ни кад је ријеч о водама и водотоцима. Прије било каквих радова посредством познатог Института за воде д.о.о. Бијељина узимамо узорке воде из околних водотока, а испитивање радимо и послије наших радова, тако да можемо приказати упоредне резултате, односно доказати да се нашим радовима не уништавају локални водотоци.

Кад говоримо о пројектима на овом подручју, прије радова смо узели пет узорака воде, а на захтјев начелнице Општине Језеро и узорке земљишта у напуштеном објекту код Општине, како бисмо испитали да ли је овај простор загађен приликом ранијег спаљивања велике количине лијекова. За други дио посла узели смо узорке на локацијама: Чираковац (Ланч бар) Јошавка, извор Јошавка, Баг Јошавка 3, Перућица - поток Алиновац, поток Перућица, Језеро - извор Отомаљ, Ћерказовићи - Плива, Савићи - извор Савићи, Ћерказовићи - поток Ераково Брдо и Ђумезлије - извор Зекиљ.

На раније одржаним округлим столовима у Језеру, којима су присуствовали и представници наше компаније, нека од питања односила се на воду која се користи за бушење. Ова вода, као што смо објаснили присутним мјештанима и представницима институција, након бушења се превози и одлаже на за то предвиђену депонију. Тај посао, у складу с уговорима које смо потписали, обављају цистерне Привредног друштва Чистоћа из Бањалуке, а техничка вода из таложника се одлаже на депонију комуналног предузећа Парк из Мркоњић Града.

Рударски институт Приједор, који има све лиценце из области заштите животне средине, прати наш рад од процеса геолошке документације, преко израде пројеката па све до послова из области заштите животне средине и ревизије студија о процјени утицаја наших истраживања на животну средину.

Гдје се у БиХ може наћи литијум

Тема која се често покреће у разговор с геолозима је и литијум. О овоме дајемо стручни одговор. Стијене на подручју општина Мркоњић Град, Шипово и Језеро се сматрају релативно старим. Ове стијене су носиоци метала (попут бакра, олова, цинка, антимона, злата и сребра) на локалитетима пробијања вуланских стијена прије 250 милиона година кроз кречњаке и шкриљце старе од 300 до 400 милиона година. Овакве стијене нису познате као носиоци литијума.

Литијум се на територији Босне јавља у релативно млађим слојевима насталим прије 15 милиона година, консолидацијом седимената насталих у сланим језерима насталим повлачењем и исушивањем некадашњег Панонског мора. Стијене које садрже литијум се могу наћи у сјевероисточној Босни (у околини Тузле, Зворника и Бијељине).

Наш допринос локалној заједници

У свакој од средина у којима послујемо гајимо поштовање према земљи и људима који ту живе. Наша политика пословања заснива се на сарадњи са локалним заједницама и побољшању квалитета њиховог живота. Томе свједоче чињенице да запошљавамо локалну радну снагу, подржавамо економију, али и бројне манифестације и догађаји којима присуствујемо у својству донатора и пријатеља. Уз то радимо на јачању академских вриједности и потенцијала јер блиско сарађујемо са Рударским факултетом у Приједору, а недавно смо организовали и Дан каријере за студенте.

Када имамо локације до којих нема приступних путева, ми их морамо направити. У зависности од географије терена, путеви коштају од хиљаду до 100.000 КМ. У Језеру и Мркоњић Граду је захтјеван терен, локални путеви су веома лоши или их нема никако. Планирали смо да укупно уложимо до 100.000 КМ на изградњу путева до краја пројекта, а овдје смо већ уложили милион КМ и тај податак најбоље говори у каквом је стању локална инфраструктура, али и о нашој посвећености овом подручју.

Ми гарантујемо да ће све бити враћено у првобитно стање, па ако нешто оштетимо, то и поправимо. Међу бројним документима које као инвеститор посједујемо и којима гарантујемо добро извршење посла је и гаранција да ћемо приликом изградње приступних путева водити рачуна о постојећој инфраструктури на дионицама Отомаљ, Присоје, Баг и Ковачевац те да ћемо након завршетка предметних радова све објекте вратити у првобитно стање. У тој гаранцији стоји и да ће Мркоњић путеви, као наш пословни партнер, приликом изградње приступних путева на овим дионицама поступати савјесно и поштено, у складу с правилима струке те најбољим интересима локалног становништва којем ће, након завршетка радова, изграђени путеви остати на трајно кориштење.

Отворени за пружање свих информација о свом раду

Као и досад, као компанија отворени смо за комуникацију и сва питања јавности. Наше радове може обићи свако ко то жели и за обилазак терена може нам се јавити и најавити.

Циљ нашег истраживања је проналажење резерви неког ресурса и то је оно чиме се ми бавимо. У форми елабората достављамо га Министарству и тај орган даље одлучује да ли има економске оправданости и какви ће бити даљи кораци. У овом процесу пресудну улогу има локална заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана