Шведски медији: Андреј Пленковић озбиљан кандидат за шефа НАТО-а

ГС
Шведски медији: Андреј Пленковић озбиљан кандидат за шефа НАТО-а

ШТОКХОЛМ - Генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу 30. септембра ове године истиче мандат и очекује се да ће име његовог насљедника бити познато до самита НАТО-а 11. и 12. јула.

Два шведска дневна Афтонбладет и Дагбладет пишу како се земље источне и средње Европе већ дуго осјећају запостављене у расподјели кључних дужности у Европској унији и НАТО-у.

Наводи како се отвара простор за актуалног румунског предсједника Клауса Иоханиса, естонску премијерску Кају Калас и хрватског премијера Андреја Пленковића.

Но, румунском предсједнику мандат истиче тек у новембру 2024. године, а Калас се сматра превише непријатељски настројеном према Русији, што Пленковића ставља у позицију фаворита буде ли се сљедећи генерални секретар тражио у овом дијелу Европе, преноси 24сата.хр.

Пленковића се у шведској јавности и досад сматрало једним од лидера Европске народне странке и утјецајном фигуром у Европској унији.

Шведски медији надаље нагађају да би вођење НАТО-а први пут у историји можда могла преузети жена, но све три наведене кандидаткиње имају одређене препреке и недостатке. Прије годину дана се као Столтенбергова насљедница спомињала бивша хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић, преноси Кликс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана