Шведска: Полиција очекује нове инциденте,војска се укључује у борбу против банди

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

СТОКХОЛМ- У Стокхолму тренутно постоји око 150 адреса на којима полиција очекује да ће се убудуће дешавати акти насиља, објавио је данас јавни сервис СВТ, након што је у септембру забиљежен рекордан пораст убистава повезаних са сукобом између криминалних група.

Шефица полиције у шведској престоници Катрин Кимеријус Викстрем каже да је немогуће да полиција буде на свим мјестима у исто вријеме.

Она није хтјела да потврди колико адреса полиција прати, али је навела да прати што је више могуће.

 "Интензивно радимо, покушавамо да будемо на најугроженијим местима и да се докопамо људи који су представљају опасност", рекла је Викстрем.

На адресама живе људи из криминалног окружења, али је ријеч и о мјестима гдје су рођаци, пријатељи и компаније које се могу довести у везу са бандама, према информацијама шведског јавног сервиса.

Шеф шведске националне полиције Андерс Торнберг саопштио је да је проширења сарадња са Шведским оружаним снагама, након што је премијер Улф Кристерсон затражио помоћ од војске у борби са криминалним бандама.

"Нажалост, мало тога што указује на то да ће ово насиље брзо престати. Процјењујемо да ће вјероватно бити нових инцидената прије него што се тренд преокрене", рекао је Торнберг на конференцији за медије.

Он је објаснио да сарадња укључивање војске подразумијева подршку у мисијама надзора, помоћ у логистици и коришћење возила оружаних снага.

"То све мора да буде командом полиције. Не ради се о распоређивању оружаних снага са директним дужносима у борби против криминала на терену", рекао је Торнберг.

У Шведској је овог мјесеца убијено 12 особа у сукобу криминалних група, што је највећи број од децембра 2019. године, објавили су тамошњи медији.

У извјештају шведске владе објављеном 2021. године наводи се да сваке године у пуцњави умру четири особе на милион становника, што је више од европског просјека, гдје у пуцњавама умире 1,6 особа на милион становника.

Шведска полиција повезује високу стопу криминала са слабом интеграцијом имиграната, повећањем јаза између богатих и сиромашних и употребом дрога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана