Свечаном академијом обиљежен велики јубилеј, 80 година постојања “Гласа Српске”: Наш “Глас” живљи него икад

Ведрана Кулага Симић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Кроз редакције “Гласа Српске”, дневних новина које славе пуних осам деценија постојања, до сада су прошле на стотине новинара и репортера, мијењало се име државе, власти, уредници, политике, али “Глас” је увијек био ту. За народ и уз народ. И тако ће и остати у сусрет новим јубилејима.

Поручено је то вечерас са свечане академије поводом обиљежавања 80 година постојања "Гласа Српске" која је уприличена у Банском двору у Бањалуци.

Темеље овог најстаријег гласила су ударили 31. јула 1943. године у Жупици код Прекаје, надомак херојског Дрвара, људи којима се због њихових дјела и данас клањају, а данашњу редакцију већ деценију води Борјана Радмановић Петровић са мјеста главне и одговорне уреднице.

"Глас Српске", како је поручила током академије, није дозволио да га прегази вријеме.

- Остао је виталан и живахан, а захваљујући свима који данас стварају у њему, чини се живљи него икад. Наше новине и портал мјесечно чита више од милион људи. Остали смо најважнији национални штампани медиј у оквирима Републике Српске, али, што нам је посебно драго, постали смо препознатљиви и у регионалним оквирима - рекла је Радмановић Петровић.

Како се "Глас" развијао и које је успјехе и препреке уписао у својој већ дугој историји, сумирано је у десетоминутном филму, а своја сјећања на дане када је предводио редакцију на свечаности је са присутнима подијелио и Небојша Радмановић, "Гласов" дугогодишњи директор и уредник још из осамдесетих година прошлог вијека.

- Не може се десити да у Бањалуци нема улице са првим именима "Гласа" - рекао је Радмановић. Додао је да је слобода нападнута и данас.

- И данас бијемо и ту битку и ону за равноправност свих грађана Републике Српске. О антифаштистичкој борби морамо још јаче говорити. "Глас" је одувијек гајио идеју антифашизма и писао историју - рекао је Радмановић и додао да је имао срећу да ради у "Гласу" са људима који су вољели журналистику, Бањалуку и сам "Глас".

Посебан печат академији поводом важног јубилеја дала је етно-група "Траг", али и умјетнички дио програма који је потврдио и да је "Глас" растао заједно са Бањалуком и обрнуто јер је, како се чуло, дуго у граду постојао израз гласовци, за школу новинарства коју је "Глас" створио, а била је част бити њен полазник.

Фотографије са академије поводом обиљежавања 80 година постојања "Гласа Српске" можете погледати О В Д Ј Е

Кроз глумачки приказ једног новинара на заласку каријере приказана су његова размишљања о новинарској професији, сјећања некадашњих новинара попут Ранка Павловића, Ненада Новаковића, Љиљане Лабовић Маринковић на дане проведене у "Гласу", а чула се и анегдота садашњег члана "Гласове" редакције Бранислава Предојевића.

У част "Гласу Српске" познати умјетник Мирослав Миро Јањанин написао је и компоновао пјесму.

Покровитељ свечане академије, предсједник Републике Српске Милорад Додик, подвукао је да се "Глас" стално борио за постојање.

- Он је био глас овог народа и претеча овога што се зове Република Српска - рекао је Додик те додао да вјерује да ће "Глас" успјешно корачати даље.

Са "Гласом" и Републиком Српском смо, како је рекао, у сталној борби за слободу.

Прву редакцију листа чинили су Скендер Куленовић, Илија Дошен, Ђуро Пуцар, Рада Врањешевић, Вилко Винтерхалтер, Осман Карабеговић и Бошко Шиљеговић, а њихово дјело је од првог броја било нераскидиво везано за народ који је проживљавао исте недаће и изазове. "Глас" је, наиме, доживио и неколико промјена имена ("Бањалучке новине", "Крајишки лист", "Глас српски", "Глас Српске"), али никада није мијењао идеале на којима је настао. Његове славне осниваче насљеђивала су једнако велика имена међу којима су Бранко Ћопић, Владо Дијак, Јарослав Колешка, Никола Павлић, Хасан Кикић, Исмет Мујезиновић, Војо Димитријевић, Милан Гаврић, Лимун Папић...

Велики сан свих био је досањан у фебруару 1983, када је "Глас" почео да излази сваког дана, осим недјеље. Одлуком Народне скупштине од 15. септембра 1992. излази као дневни лист Републике Српске. Под данашњим именом излази од 5. маја 2003, а у историји је уписана и власничка трансформација када у склопу приватизације државног капитала његов већински власник постаје фирма "Дневне Независне новине".

Први и основни циљ од почетка је да читаоци добију тачне и благовремене информације, што је и препознато с друге стране, због чега новине поносно носе титулу једног од најугледнијих листова и показују захвалност сваки дан изнова, захвалност на указаном повјерењу. "Глас Српске" добитник је бројних награда за хуманост и новинарство, а у више наврата одликован је орденима.

Признање

Посебно признање ове године додијељено је уреднику и новинару Дарку Грабовцу. Повод је 30 година рада у "Гласу". Грабовац је истакао да је љубав према новинарству превладала сва ратна и животна искушења те да са младалачким жаром наставља да испуњава новинске ступце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана