Свечани пријем поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске

Срна
Свечани пријем поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске

БАЊАЛУКА - Вечерас у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци одржан је Свечани пријем поводом Дана Републике.

Пријему, чији је домаћин предсједник Републике Српске Милорад Додик, присуствују српски члан ипредсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Српске, представници Српске православне цркве, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, те званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске, БиХ и Србије.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус. 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас на свечаном пријему поводом Дана Републике да се Српска очувала у скоро немогућим условима за Србе и да је крајњи циљ слободна Република Српска.

Додик је рекао да Српска слави значајан догађај, 31 годину постојања.

“Узели су нам много, али нису узели душу. Надам се да ћемо досегнути крајњи циљ, а то је слободна Република Српска”, рекао је Додик у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци.

Он је навео да је свакодневно свједок покушаја отимања српске историје и културе и присвајања важних историјских личности важних за српски народ, те додао да то неће успјети онима који то покушавају и да Срби немају разлога да се стиде своје историје и постојања.

“Не могу носиоци антифашистичке борбе бити они који су се борили у Ханџар дивизији”, рекао је Додик.

Он је додао да Срби неће пристати на превару да праве грађанску земљу.

“Нека свако има своју државу и организује се онако како мисли да треба да живи”, истакао је Додик.

Он је захвалио Србији и предсједнику Александру Вучићу за подршку и помоћ Републици Српској.

“Хвала и гостима из Француске, Словеније, Мађарске, Македоније, Црне Горе и другима који су дошли да заједно са нама прославе Дан Републике”, нагласио је Додик.

Предсједник Српске присутне је поздравио традиционалним поздравом “Мир Божији, Христос се роди”.

Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић пренио је поздраве предсједника Србије Александра Вучића и свих грађана Србије.

“Дјелима показујемо колико волимо Републику Српску. Боримо се и трудимо да сачувамо своје и себе. Поручио бих Републици Српској да овај датум сваке године заједнички обиљежавамо и славимо”, истакао је Орлић.

Епископ бихаћко-петровачки Сергије обратио се у име Његове светости патријарха српског Порфирија и пренио благослов поглавара Српске православне цркве.

“Поздравићу вас поздравом жХристос се родиж. Нека је срећно рођење Републике Српске. Нека нас Бог чува. Живјела Република Српска и живјела Србија”, рекао је епископ Сергије.

Свечаном пријему присуствовали су највиши званичници Српске - предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади, представници Српске православне цркве, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, те званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске, БиХ и Србије.

Свечаности поводом Дана Републике биће настављене сутра у Бањалуци служењем Свете архијерејске литургије у Храму Христа Спаситеља.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана