Свечана академија поводом Дана Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

ГС
Foto: Д. Поздеровић

У Бањалуци је почео свечани пријем поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, у присуству Његове светости патријарха српског Порфирија и највиших званичника Српске и Србије.

Обиљежавању Дана Републике у Спортској дворани "Борик" присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Српске и српски представници у институцијама на нивоу БиХ, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, као и Дарко Младић, син српског генерала Ратка Младића.

Присутни су и предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Србије Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, министар здравља Србије Даница Грујичић, предсједник Покрета социјалиста и сенатор Српске Александар Вулин, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Након свечане академије биће уприличен пријем у Административном центру Владе Српске.

Програм обиљежавања Дана Републике и 32 године постојања Републике Српске биће настављен сутра у 10 часова полагањем вијенаца на српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу.

Уручивање одликовања заслужним институцијама и појединцима предвиђено је у 12 часова у Културном центру Бански двор.

Сједница Сената Републике Српске биће одржана у Палати Републике у 14 часова. Представницима медија биће омогућено фотографисање и снимање кадрова на почетку сједнице, након чега је предвиђено саопштење.

Свечани дефиле поводом Дана Републике биће одржан на Тргу Крајине са почетком у 17 часова.

Након тога, од 19 часова биће одржан концерт на Тргу Крајине на којем ће наступити регионалне звијезде Даница Црногорчевић, Аца Лукас, Мирослав Илић и Баја Мали Книнџа.

Патријарх Порфирије: Не тражимо од других да се одрекну себе, хоћемо да задржимо оно што је наше

У Народном позоришту Републике Српске у 20 часова биће одиграна редстава Националног драмског позоришта Русије (Александринског театра) из Санкт Петербурга.

Дан Републике биће обиљежен у Брчко дистрикту у сриједу, 10. јануара, полагање вијенаца на Споменик српским браниоцима Брчког у 11.30 часова, док ће у 12 часова бити одржана свечана академија.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Орлић: Нема ништа важније од слободе која се чува сарадњом и љубављу за себе и своје

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, након чега је уведен садашњи - Република Српска.

Свечаној академији присуствоваће највиши званичници Републике Српске као и велики број званица из јавног, друштвеног и политичког живота Српске, БиХ, Србије и амбасадори појединих земаља.

Након академије, у Административном центру Владе Републике Српске биће одржан пријем поводом 9. јануара - Дана Републике.

Додик: Српска жели мир и стабилност, не да своје, неће туђе и никог не угрожава 

Обиљжавање 9. јануара - Дана Републике почело је јутрос полагањем вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске положени су вијенци на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.

Централни догађај у оквиру обиљежавања Дана Републике биће свечани дефиле, који ће бити одржан сутра на Тргу Крајине у Бањалуци.

У оквиру обиљежавања Дана Републике сутра ће у Бањалуци бити одржан и концерт на којем ће наступити многобројне звијезде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана