Одржана свечана академија посвећена Петру Кочићу

Срна/РТРС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци почела је свечана академија поводом 59. "Кочићевог збора" на којој ће бити додијељена "Кочићева награда" и награда "Змијањче".

Свечаној академији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, као и друге званице из политичког, вјерског, културног и јавног живота.

Српски пјесник и књижевник Матија Бећковић добитник је "Кочићеве награде" за 2024. годину, док је добитник награде "Змијањче" ученица деветог разреда Основне школе "Доситеј Обрадовић" из Приједора Тамара Билбија за пјесму "Моја Република Српска".

У оквиру ове манифестације јутрос је положено цвијеће на спомен-плочу оцу Герасиму, те одржан књижевни час у порти манастира Гомионица.

Стојичић: Кочић би тражио да водимо бригу о језику, писму и идентитету

Одржан је и први дио бодљавине бикова за награду "Јаблан" на зборишту на Мањачи, као и промоција књижевних дјела змијањских писаца у Народном позоришту Српске.

Након свечане академије слиједи и амбијентална пројекција – писма Кочићу у Народном позоришту.

"Кочићев збор" свечано је отворен синоћ у бањалучком Парку Петар Кочић, док је четвородневна манифестација почела у четвртак у Београду, гдје су положени вијенци и цвијећа на гроб и споменик Петру Кочићу, те одржано књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији".

Програм "Кочићевог збора" одржава се од 22. до 25. августа у Београду, Бањалуци и Стричићима под покровитељством предсједника Републике и Владе Републике Српске. 

A group of people sitting in a roomDescription automatically generated

Додик: Кочић - синоним борбе за националну слободу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је Петар Кочић народни трибун, који је након свог живота постао синоним борбе за националну слободу, за слободу српског народа.

- Његова писана ријеч је снажнија од свих офанзива и напада које смо имали на нас у одбрани онога што је српско национално биће и зато се изнова увијек морамо враћати Кочићу, дати му значај који заслужује, а ми то у Републици Српској чинимо организацијом ове манифестације - рекао је Додик.

Додик је додао да је Кочић историја и душа српског народа.

- Ово је прилика да се окупимо, да додијелимо награде у име Кочића за оне који су добри сљедбеници и остављају трага писаном рјечју - нагласио је Додик.

Цвијановић: Кочић дубоко уткан у национално и умјетничко биће српског народа

За српски народ велики је подстрек оно што баштини из прошлости, те је све оно што се односи на Петра Кочића дубоко уткано у национално и умјетничко биће српског народа, навела је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

- Бањалука и Република Српска са пуном пажњом обиљежавају своје великане. Из тог разлога одајемо ово поштовање, окупљамо се сваке године да прославимо оно што су велика насљеђа једног таквог великог човјека - рекла је Цвијановићева.

Стевандић: И данас има оних који српски народ третирају као побуњенике

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да и данас, као и у вријеме Петра Кочића, има оних који српски народ третирају као побуњенике у сопственој држави коју је створио и у којој је државотворан.

"Петра Кочића ове 33 године у Републици Српској славимо на потпуно други начин, јер га славимо у својству државотворности, а прекрижили смо вријеме у којем је и Кочић сањао слободу и у којем су нас третирали као побуњенике", рекао је Стевандић.

Он је додао да насљеђе Петра Кочића служи српском народу да сачува јединство и саборност.

Награде

Тамари Билбији, ученици Основне школе Доситеј Обрадовић из Приједора уручена је награда Змијањче.

Књижевнику Матији Бећковићу предједник Републике Српске Милорад Додик уручио је Кочићеву награду након чега је Бећковић одржао бесједу посвећену Петру Кочићу.

На овогодишњој свечаној академији лик Петра Кочића, који се обраћао публици, тумачио је глумац Душко Мазалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана