Напади на Србе у ФБиХ: Повратници у страху, полиција не реагује

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

МОСТАР, БАЊАЛУКА - Напада на српске повратнике у ФБиХ је све више, а надлежне безбједносне институције у том ентитету настављају да игноришу те немиле догађаје, о чему свједочи и чињеница да је од 21 напада који су се десили у овој години расвијетљен само један, казао је “Гласу Српске” предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Посљедњи напад на српског повратника догодио се у Мостару, гдје је полиција утврдила да је пожар на аутомобилу Драге Рупара у мостарском насељу Ходбина подметнут. 

- У Мостару у овој години имамо већ четири напада на повратнике, што је више него претходних година. Посљедњи напад је на Рупара, али имамо и покушај деложације Србина Драгана Златковића мимо судске пресуде и нотарског договора - казао је Радановић. 

Наглашава да је Рупару запаљено возило којим је зарађивао за егзистенцију, односно уништен му је “кеди” који је користио за превоз фрезе којом је обрађивао земљу другим људима.

- Он се вратио прије двије деценије у Мостар. Сада му је угрожена егзистенција. Изненађен сам и самом чињеницом да је полиција утврдила да је пожар подметнут. Надам се да се овај немили догађај на томе неће завршити и да ће полиција открити ко је подметнуо пожар - поручио је  Радановић, који се нада да ће власти Српске и Србије пронаћи средства и начине да помогну српским заједницама у ФБиХ. 

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић казао је да је прва половина године окарактерисана непријатним ситуацијама када су Срби у граду на Неретви у питању. 

- Најбитније је да починиоци тих напада буду пронађени јер само на тај начин вратили би повјерење у органе реда, а вјероватно би то била порука и за неке будуће починиоце таквих дјела да то не раде.  

Док год починиоци не буду пронађени, биће отворене и разне спекулације и, што је најгоре, отвара се могућност подизања тензија које у Мостару никоме нису потребне, а Србима понајмање  - казао је “Гласу” Миливојевић. 

Нагласио је да никоме није свеједно када чује да се десио напад, јер се након њих повратници константно питају шта ће бити сутра и каква их будућност чека. 

- Чињеница је и да послије сваког таквог дјела ми не размишљамо нити се поколебамо у нашој одлуци да је ово наш град и да ћемо свој живот наставити овдје гдје јесмо - закључио је Миливојевић.

Рупар: Не осјећам се безбједно 

Српском повратнику Драги Рупару је у ноћи са 13. на 14. јун испред породичне куће запаљен аутомобил.

- Осјетио сам мирис паљевине, изашао испред куће и видио запаљен аутомобил. У шоку сам, немам ријечи. Не осјећам се безбједно. Живим овдје са братом и не знам коме бисмо могли сметати и зашто - рекао је Рупар. 

Портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић казао је да је полиција утврдила да је пожар на аутомобилу Рупара подметнут. 

- Полицијска станица Југ предала је предмет Одјељењу криминалистичке полиције које води истрагу. Истрага траје, чим буде резултата, обавијестићемо јавност - навео је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана