Све више радника напушта институције на нивоу БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Све више радника напушта институције на нивоу БиХ

САРАЈЕВО - У институцијама на нивоу БиХ на крају јуна ове године на платним листама било је 21.071 запослених, што је за 535 радника мање у односу на крај првог полугодишта 2022. Иако је мање службеника трошкови за плате у истом периоду повећани су за чак 74,6 милиона марака КМ или 26 одсто.

У извјештају о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за прво полугодиште ове године наведено је да највеће смањење броја запослених биљежи Министарство одбране, Гранична полиција, Обавјештајно-безбједносна агенција, Централна изборна комисија те Управа за индиректно опорезивање, али и Агенција за истраге и заштиту и Центар за уклањање мина.

Једина институција у БиХ која је крајем јуна имала више запослених у односу на пројектовани број за ову годину је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ. Односно, они су имали на платним листама 63 радника више од предвиђеног броја радника за 2023. годину.

Када је ријеч о трошковима за плате у извјештају о извршењу буџета наведено је да је укупни распон за бруто плате и накнаде у првом полугодишту 2023. износио 359,87 милиона марака. Од тога износа на нето плате и накнаде отишло је 210,86 милиона КМ.

- На име пореза на плате издвојено је 16,86 милиона, док је за доприносе исплаћено 132,14  милиона марака. Када се све подвуче трошкови за бруто плате и накнаде већи су за 74,6 милиона КМ или 26 одсто у односу на прво полугодиште 2022. године - наведено је у извјештају о извршењу буџета институција БиХ.

Повећање трошкова за бруто плате и накнаде у првом полугодишту 2023. године резултат је повећања основице са 535 на 600 марака, али и регреса за годишњи одмор на 450 марака.

Економисти појашњавају да институције на нивоу БиХ напуштају натпросјечно квалификовани радници који своје знање значајније могу уновчити на другим радним мјестима у привреди.

- Ријеч је углавном о кадру из ИТ сектора. Они су стекли знање и искуство и сада на неки начин то значајније могу уновчити у појединим добростојећим приватним предузећима. Вјероватно се на исти потез одлучују и возачи који су запослени у институцијама БиХ, односно они одлазе у западну Европу гдје могу значајније да зараде од своје професије. Институције не напуштају они који су тек запослени или они који стичу још радно искуство  - казао је “Гласу Српске” економиста Марко Ђого.

Нагласио је да нови или значајнији раст плата на нивоу институција БиХ никако не би био добар.

- Јавни сектор на нивоу БиХ, али и ентитета, је значајан терет привреди. Суштинска реформа која нама треба је да промијенимо паритет и то у смислу да у будућности расте приватни сектор, а да јавни буде гдје и јесте у апсолутном износу, односно у релативном да почне да пада. Нови раст плата у јавном сектору никако не би био здрав за привреду у нашој земљи и читав друштвени амбијент. Никако није добро развијати оно што ће само више трошити - закључио је Ђого.

Донације

У извјештају о извршењу буџета институција БиХ за прво полугодиште наведено је да су стране владе и организације дозначиле 4,89 милиона КМ појединим институцијама на нивоу земље. Као  и претходних година, највише помоћи стигло је министарствима и правосудним институцијама.

Високом судском и тужилачком савјету БиХ донирано је 1,68 милиона марака за пројекат унапређење рада на предметима ратних злочина у БиХ, док је Тужилаштву и Суду донирано 473.354 КМ од Европске комисије за унапређење рада на предметима ратних злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана