Све учесталији напади на повратнике у ФБиХ, Срби на Озрену живе у страху

Милош Васиљевић
Све учесталији напади на повратнике у ФБиХ, Срби на Озрену живе у страху

ЛУКАВАЦ – Све учесталији напади на повратнике у ФБиХ, скрнављење гробаља и храмова знак је да Срби нису добродошли на вјековна огњишта, а посљедњи негативан примјер долази са Озрена гдје је у сриједу нађена жена завезана у кући, док је у истом мјесту крајем јула пријављен и нестанак старије жене којој се од тада губи сваки траг.

Безбједност Срба у ФБиХ нарушена је, а поред свих проблема са сјечом шуме, тешким условима у којим живе, сада их је додатно узнемирила информација из мјесне заједнице Тумаре која припада општини Лукавац.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је за “Глас Српске” да је напад на педесетогодишњу жену у српском повратничком селу Тумаре на Озрену атак на повратнике којима нико нема право да угрожава безбједност и слободу.

- Случај са Озрена опасан је за Србе који ту живе. Ако сваке године неко нестане, онда се људи у страху питају да ко је сљедећи. Конкретно, госпођа Јованка Ђурић, која је посљедња нестала у јулу, никад се није помакла од куће јер носи наочаре, а остале су њене наочаре и штап кући. Полиција у Лукавцу није дала конкретне информације шта се десило - рекао је Радановић.

Тражи да се надлежне институције позабаве овим проблемом.

- МУП Тузланског кантона већ дужи период не показује ефикасност, иако постоји мантра да је ово мултиетнички кантон. Имамо случај да је ове године убијен Србин повратник у село Зоље код Калесије. Нађен је са тешким повредама поред куће од којих је касније и умро - рекао је Радановић. 

Додаје да су Тумаре само једна од мјесних заједница на подручју Озрена која је већински српска, те пита како је могуће да се на тој територији, гдје никад није било Хрвата ни Бошњака, одједном појављују нестанци Срба.

- За три године троје Срба је нестало на Озрену, а никакви трагови нису пронађени, што је забрињавајуће. Нама је важно да се поштују Уставом загарантована права, нарочито Анекс седам Дејтонског споразума као Међународни уговор који гарантује безбједност сваком повратнику, конкретно Србину у ФБиХ - рекао је Радановић.

Угрожена безбједност,

српски повратници села Тумаре

на Озрену питају ко је сљедећи?

На Озрену у десетак насељених мјеста према попису из 2013. године живи око 1.500 Срба, а данас их је ту око 900.

- Протјерани су 1995. године, имали су проблема и са муџахединима, а данас и са сјечом шуме, губе право на земљиште, али највећи проблем је безбједност. Ако оставите мајку и оца у неком селу на Озрену, у позицији сте да размишљате да ли ћете их затећи кад им дођете - рекао је Радановић.

Предсједник мјесне заједнице Тумаре Љубиша Мијатовић рекао је за “Глас” да повратници у овом мјесту на Озрену нису донедавно имали проблема са безбједношћу, али неријешен случај нестанка једне госпође која је 1934. годиште те напад на повратницу који се десио у сриједу улио је страх у кости.

- Прецизне детаље не знам, наводно је неко ушао у кућу и свезао жену. У селу нас је око 100, а радимо све да створимо добре услове за живот. Ова два случаја узнемирила су нас, посебно старије - рекао је Мијатовић додавши да апелују да тамошња полиција и тужилаштво ријеше ове случајеве.

Нападнута жена у

српском повратничком селу,

мјештани планирају протесте

Шта каже полиција

Мушкарац В. С. (53) из Тумара пријавио је Полицијској станици Лукавац да је у кући у сриједу ујутру у овом насељу пронашао супругу Р. С. у бесвјесном стању са везаним рукама, а љекари су утврдили да нема трагова насиља, рекли су јуче из Управе полиције Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона.

- Полиција је након пријаве изашла на лице мјеста и у кући затекла жену Р. С. Медицинско особље је спољним прегледом констатовало да нису запажени видљиви трагови насиља, те је ради даљих медицинских претрага жена упућена на УКЦ Тузла - казали су они.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана