Све о имовини речено и прије Дејтона

Ведрана Кулага Симић
Све о имовини речено и прије Дејтона

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - У Уставу БиХ нема нити једне одреднице која говори о државној имовини и сулуда су истрајавања на тврдњама да се све прво упише на БиХ, па послије нешто преписује.

Изјавио је то у петак за “Глас Српске” правник Љубинко Митровић који се на позив из ОХР-а одазвао да буде дио радне групе која се бави имовином у БиХ, али је након првог састанка одлучио да им каже збогом.

Државна имовина је горуће питање у БиХ годинама, а најновије тензије су на снази откако је у Народној скупштини Републике Српске усвојен закон који се односи на власништво над имовином на њеној територији која служи за функционисање јавне власти, а након што је ранија рјешења оборио Уставни суд БиХ, али и блокирао високи представник.

Из ОХР-а је 24. априла саопштено да су уз подршку Савјета за примјену мира у БиХ формирали радну групу експерата, као дио техничких консултација о државној имовини, односно расподјеле између БиХ и других нивоа власти.

Тада је речено и да радну групу чине угледни домаћи и међународни правни стручњаци, а одржали су три састанка. Међутим, имена никад званично нису откривена јавности, већ су испливала у медијима. Један од њих је Митровић, који је и бивши омбудсман БиХ. Каже да је отишао са састанка због неслагања.

- На првој сједници нисмо могли да дефинишемо шта је то државна имовина, а камоли нешто друго. Колега Млађен Мандић је подржао што сам ја говорио, а ја што је он причао у одбрани Српске. Осим тога, не може све бити уписано на БиХ, а да онда неко одатле каже: “Е, ово припада мјесној заједници, ово општини, а оно ентитету”. То су глупости. Не можете да књижите нешто што је направио народ у Пискавици на ниво БиХ или оно што је Српска помоћу кредита направила као, на примјер, аутопут од Бањалуке до Добоја, тако да је потпуно јасно због чега сам напустио рад групе - испричао је Митровић.

Упитао је да ли је могуће и почети расправу о пољопривредном земљишту ако је омјер 51:49 одсто у БиХ.

- Било је нешто и прије Дејтона, такозвани Женевски принципи. Територија је подијељена по том омјеру - истакао је Митровић.

Важно је, подвукао је, то што у Уставу БиХ нема одреднице о имовини.

- Одговор на питање зашто је једноставан - то је уређено и принципима које сам навео и другим документима који су донесени прије усвајања дејтонског Устава. Питање имовине је у потпуности ријешено - рекао је Митровић.

Сматра да је намјера Канцеларије ОХР-а да предложи парламентарцима и да се то питање уреди, демантујући поједине наводе да је циљ радне групе да скроји нови закон о државној имовини.

- Без разговора нема договора. Ово је требало да буде јавно и да Република Српска и ФБиХ делегирају стручњаке који ће евентуално разговарати или да, још боље, у оквиру институција БиХ буде покренута прича о некаквој групи стручњака који ће дискутовати о томе - закључио је Митровић.

Мандић, с друге стране, није хтио да говори о овој теми те је само прекинуо телефонски позив.

Играње

О потезима ОХР-а имао је у петак шта да каже и предсједник СНСД-а Милорад Додик. Он је нагласио да Млађен Мандић не представља Српску те да може бити само “релевантан за Кристијана Шмита који није релевантан”.

Додик је подсјетио на некадашњег експерта ЕУ за имовину Рајнхарда Прибеа који је прије неколико година урадио своју анализу, не уважавајући при томе Устав, а која је била одбачена.

- Тако ће бити одбачена и ова. То је више да се они “играју” и троше новац - навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана