Све нас је мање, пријети драстичан пад броја становника у наредним деценијама

Срна
Све нас је мање, пријети драстичан пад броја становника у наредним деценијама

БИЈЕЉИНА - Демограф Стево Пашалић изјавио је да је на простору данашње БиХ (тада СР БиХ) 1991. године рођено 67.000 дјеце, а прошле године 25.911.

-То значи да ће БиХ за 45-50 година имати око 1,5 милиона становника, а Република Српска око 500.000 - истакао је Пашалић.

Према његовим ријечима, БиХ данас има 2,946 милиона становника, а да није било ратова и људских губитака тај број би износио близу пет милиона.

Пашалић је навео да фертилни контингент жена у Републици Српској стари, што потврђује податак да је удио жена од 35 до 49 година 47 одсто, а њихов удио у рађању је 18,33.

-Дјеца су наша највећа будућност и економско преимућство. Потребан нам је људски развој као одговор на демографске промјене, коме претходи одговорно планирање, анализе и реализација - навео је Пашалић уочи промоције његове књиге “Република Српска - пут до демографског успона”, која ће бити одржана у петак, 27. октобра, у Бијељини.

Он је истакао да су процеси депопулације показали да је Република Српска доживјела сигнификативни демографски пад, који се и даље наставља.

-Емпиријска истраживања су потврдила постојање зависности економског раста по становнику од стопе укупног фертилитета. На обликовање старосно-полне структуре становништва Републике Српске утицало је много паралелних демографских процеса. Опадање активног становништва у Српској праћено је порастом неактивног становништва, посебно пензионера (65+) - навео је Пашалић.

Он је истакао да дуготрајно исељавање са ових простора намеће и питање његовог заустављања и колико БиХ стварно кошта одлив становништва.

-БиХ је у периоду 2014-2022. напустило 283.734 становника. То је 31.526 просјечно годишње, плус 12.000 годишње негативног природног прираштаја, губитак на годишњем нивоу је 43.526 становника, па је годишњи губитак око 12,5 милијарди долара - нагласио је Пашалић.

Он је указао на нужност миграционе политике јер су највећи демографски губици у исељавању становништва, па је данас апсурд да људи одлазе, а БиХ се отвара ка азијском тржишту радне снаге.

Књига “Република Српска - пут до демографског успона” Стеве Пашалића биће промовисана у Бијељини у петак, 27. октобра у конференцијској сали Савеза општина и градова Републике Српске, са почетком у 11.00 часова, најављено је из Центра за популациона и друштвена истраживања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана