Све је нелегално у Институту за нестале

Ведрана Кулага Симић
Све је нелегално у Институту за нестале

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Република Српска дуже од деценије упире прст у Институт за нестала лица БиХ, означавајући га као главног кривца јер стотине српских породица нису пронашле посмртне остатке својих најмилијих, а окидач за нову офанзиву према тој институцији је избор Колегијума директора, што је, како тврде, само врх леденог бријега.

Савјет министара БиХ је, уз сагласност Међународне комисије за нестале, као другог суоснивача Института за нестале БиХ, 2016. године формирао Привремени управни одбор, што, према многим мишљењима, па и ревизије, представља ризик у погледу одлука, а ситуацију додатно компликује то да су мандати истекли и Надзорном одбору још 2010.

Управни одбор, према прописима, управља Институтом, има шест чланова који се бирају на мандат од четири године и не могу поново бити изабрани, а за представнике Српске је спорно што је актуелни сазив, који дјелује као привремени, спровео крајем јула конкурс за избор Колегијума, након којег су изабрани Никола Перишић и Марко Јуришић, који су тако наставили мандат директора, док је Мујо Хаџиомеровић замијенио Амора Машовића.

Из удружења које окупљају породице из Српске наглашавају да је требало да прво буде изабран нови Управни одбор, па да се онда иде са именовањем чланова Колегијума. На њихове апеле је реаговао и министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић. За “Глас” је потврдио да је, уз то што је упућен захтјев за инспекцијски надзор спроведених процедура, у току и припрема одређене информације о стању у Институту, која ће бити упућена у Савјет министара.

- Ми просљеђујемо информације. Нисмо били упућени у избор Колегијума, имамо једног члана у Управном одбору који је из реда бошњачког народа. Чекамо резултате инспекцијског надзора. Покушаћемо са информацијом да одемо према Савјету министара у вези са Управним одбором, да укључимо у све то и ИЦМП, па ћемо видјети шта ће бити - рекао је Лучић.

Први човјек Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић каже да готово пуних шест година трају опструкције јер се не покреће избор чланова Управног одбора, те пита како се уредно, по истеку мандата, бира Савјетодавни одбор, који исто тако именује Управни одбор. Потврдио је да током ове седмице очекује одговор из републичких институција на позив за састанак који су затражили како би утврдили заједничку платформу и покушали да доведу у ред Институт.

- Нећемо стати док не истјерамо све на чистац. Или ће се радити или неће ни овако. Потребна је реконструкција или расформирање Института. Мора се нешто радити, осим опструисања. Од тога нећемо одустати. Не знам докле ћемо стићи, али морамо јасно стати у крај нераду. Ништа није легално у тој институцији, ако се гледају прописи. Размишљао сам и о протестима, али не могу доводити мајке и очеве који имају 70, 80 година. Други се морају дозвати памети - истакао је Лазић, који стално истиче да Српска тражи још 1.652 борца и цивила.

Предсједник Привременог управног одбора Института Петар Шикман, с друге стране, тврди да су спровели конкурс по правилима и да ту нема никаквог основа за инспекцијски надзор, додавши да му је образ чист.

Говорећи о статусу одбора, за “Глас” каже да то није њихова надлежност и да о томе треба да се договарају они чија јесте. Представници из Српске указују и да је садашњим “омјером снага прекршен и Статут Института, јер према тим одредбама предсједавајући Управног, Надзорног одбора и предсједавајући Колегијума директора не могу бити из истог конститутивног народа. Мандат овог сазива Колегијума, на мјесту предсједавајућег, отворио је Перишић, који је за “Глас Српске” поручио да сва отворена питања, а у вези са процедурама, треба да рјешавају они чија је то и надлежност.

Надзор

Истекли мандати нису једино спорни у Надзорном одбору, који броји, према правилима, три члана са четворогодишњим мандатом, те не могу поново да буду именовани на те позиције. Одлуке доноси консензусом, али тренутно су у њему само два члана којима је мандат истекао 2010.  године, а члан из реда српског народа је недавно преминуо, тако да не могу да раде у пуном капацитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана