Све је на дугом штапу: БиХ ће добити „зелено свјетло“, али је наставак процеса условљен

ГС
Све је на дугом штапу: БиХ ће добити „зелено свјетло“, али је наставак процеса условљен

БРИСЕЛ - Савјет Европе засједаће у четвртак и петак (21. и 22. марта), у Бриселу, а на дневном реду сједнице биће питање Босне и Херцеговине, тачније, да ли ће се отворити приступни преговори са Европском унијом (ЕУ).

Ако је судити по писању добро упућених медија у Бриселу, БиХ ће отворити преговоре са Европском унијом, али ће наставак тог процеса бити и те како условљен.

Тако бриселски лист "Политико", позивајући се на нацрт документа који је сачињен јуче (19. март), а у који су, тврде имали увид, наводи да су европски лидери спремни дати "зелено свјетло" БиХ за отварање приступних преговора.

Уз подсјећање да је ЕУ додијелила БиХ статус кандидата у децембру 2022. године и да је Европска комисија прошле седмице дала позитивину препоруку за почетак службених преговора о приступању, "Политико" додаје да поменути документ укључује и одређене услове за преговоре о приступању.

"Сљедећи дио процеса се може догодити тек када се подузму релевантни кораци наведени у препоруци Комисије од 12. октобра 2022. године", а што, наводе, даље значи да БиХ треба више напредовати у својој домаћој задаћи прије него што може ући у блок.

О поменутом нацрту, "Политико" пише да ће амбасадори ЕУ расправљати данас, а челници ЕУ у четвртак.

Овај лист додаје и да је неколико дипломата уочи расправе било оптимистично да ће лидери на крају усвојити тренутни курс о БиХ.

Такође, један дипломата из државе која је на почетку била више скептична према досадашњем напретку БиХ, а којем је одобрена анонимност да искрено разговара о овој теми, рекао је за "Политико" да је други дио одломка кључан.

"Све реформе које смо договорили стварно морају бити довршене прије него што се догоди било какав сљедећи корак за БиХ", навео је он.

У овом тренутку познато је да седам чланица Европске уније: Аустрија, Хрватска, Чешка, Грчка, Италија, Словачка, Словенија и Њемачка, заговарају да се БиХ да "зелено свјетло" за започињање преговора, а на основу досад урађеног у смислу усвојених европских закона, преносе Независне новине.

Они су позвали Савјет Европе да отвори преговоре са БиХ, и усвоји преговарачке оквире са Украјином и Молдавијом.

Вјетар у леђа, дала је и прошлоседмична препорука Европске комисије (ЕК) да БиХ добије позитиван одговор за отварање преговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана