Свако оружје фатално у погрешним рукама!

Анита Јанковић Речевић
Свако оружје фатално у погрешним рукама!

БАЊАЛУКА - С циљем спречавања трагичних догађаја, свјесни опасности које ватрено наоружање носи, стотине савјесних становника Републике Српске лани је добровољно предало оружје и муницију, а из полиције апелују да пушке и пиштољи нису играчке будући да представљају велики ризик по безбједност, те позивају грађане да их се, без санкција, ријеше.

Илегално оружје, које махом потиче из посљедњег рата у БиХ, сматра се једним од главних безбједносних проблема у ФБиХ и Српској.

У посљедње три деценије, колико је прошло од рата, више пута су реализоване акције предаје и одузимања наоружања, али упркос томе процјене говоре да грађани посједују велике количине муниције, пиштоља, пушака и сличних убојито-експлозивних средстава.

Да је тако, показује податак да је у складу са Законом о оружју и муницији Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Српске у 2023. години добровољно предато 877 комада оружја и 2.852 комада различите муниције.

Такође, припадници МУП-а Српске лани су привремено одузели 1.002 комада оружја и то 309 комада оружја које је забрањено за држање и 693 дозвољених комада.

У ресорном министарству за “Глас” наводе да су у наведеном периоду одузели и 28.047 комада различите муниције, а пронашли су 100 комада оружја забрањеног за држање, 12 дозвољеног као и 4.818 комада муниције.

Кампања у току

У МУП-у подсјећају да њихови припадници од 15. фебруара до 31. марта ове године спроводе трећи талас кампање “Поштуј живот, а не оружје”, која је усмјерена на добровољну предају илегалног оружја.

Реализација кампање започета је крајем септембра прошле године на територији цијеле БиХ као одговор на повећан број инцидената са трагичним посљедицама проузрокованих употребом ватреног оружја, а који су се догодили у блиској прошлости.

Навели су да кампању спроводе заједно са десет кантоналних министарстава унутрашњих послова у ФБиХ и Полицијом Брчко дистрикта, те да је подржана кроз пројекат “Превенција и смањење посједа илегалног оружја у БиХ”, који МУП РС и друге полицијске агенције у БиХ спроводе са УНДП-ом БиХ.

- У претходном периоду бавили смо се проблематиком фемицида и одговорним власништвом над оружјем. Циљ кампање је упозорити јавност на опасности злоупотребе ватреног оружја и још једном позвати грађане на добровољну предају илегалног наоружања. Оружје није играчка. Чак и оно за које грађани имају дозволу за држање може бити опасно ако се не држи у складу са прописима, то јест закључано у сефу и недоступно другим особама - упозоравају у МУП-у.

Истакли су да Закон о оружју и муницији дозвољава предају оружја и муниције чије је држање законом забрањено, попут војног оружја, војних пројектила и бацача, аутоматског оружје и слично, као и предају минско-експлозивних средстава без санкција по оног ко преда наоружање.

- Позивом на број 122 грађани могу пријавити ватрено оружје, муницију и експлозивне направе које пронађу. С друге стране, Кривичним закоником РС прописано је кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или минско-експлозивних средстава, а које се односи на држање оружја које је законом забрањено - додали су у МУП-у Српске.

Статистика показује да је свака шеста смрт у БиХ повезана с ватреним оружјем посљедица несрећног случаја, а ватреним оружјем почини се више од половине убистава у земљи, од чега се у 95 одсто случајева користи нелегално оружје.

Стручњаке посебно забрињава чињеница да се убиства повезана са ватреним оружјем најчешће дешавају у приватним просторима, а свако друго убиство се десило у кући, стану или дворишту жртве.

Убиства почињена у кругу породице чине скоро трећину свих убистава, што значи да је сваку четврту особу убијену у БиХ убио члан породице, чињенице су на које се упозорава у кампањи.

Опредјељење за мир

Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин каже за “Глас” да се остаци наоружања и муниције на подручјима гдје су вођени ратови у ближој или даљој прошлости појављују дуги низ година. 

- Важно је да се стварно стање у погледу посједовања легалног и нелегалног наоружања и муниције усклади са прописима који регулишу ту област. И МУП Српске то годинама успјешно ради. Количина муниције и наоружања која се евентуално налази код грађана Републике Српске је два до три пута мања у односу на количине које, поређења ради, посједују становници ФБиХ - тврди Жупљанин.

Такве чињенице, према његовим ријечима, доказ су да је искрено и стварно опредјељење Републике Српске мирно рјешавање свих будућих конфликата и догађања у БиХ.

- Ми желимо мир, да проблеме рјешавамо мирним путем, а не оружјем. Када би намјера била другачија, онда сасвим сигурно надлежни органи РС не би разоружавали грађане и не би им одузимали нелегално наоружање. И то је веома важно за укупну безбједност свих грађана, да полиција апсолутно влада ситуацијом када је у питању легално и нелегално посједовање наоружања - казао је Жупљанин.

С друге стране, прича Жупљанин, у континуитету, а нарочито посљедњих неколико година, из јавног простора ФБиХ стижу отворена позивања на рат и сукобе.

- Из ФБиХ непрестано стижу ратнохушкачке поруке, што није добро, али то не значи да ми у Српској треба тако да се понашамо. Морамо наставити да инсистирамо на рјешавању свих проблема искључиво миром и преговорима, доносити најбоље могуће одлуке које ће обезбиједити заштиту српског народа - нагласио је Жупљанин.

Упозорио је да је опасно и када неко у комшилуку има оружје, било легално или нелегално, с обзиром на то да је то предмет којим се не игра.

Одговорно власништво

Из полиције упозоравају да се несрећни случајеви могу спријечити одговорним власништвом над оружјем у легалном посједу. Оружје увијек мора бити чувано под надзором и ван дохвата дјеце.

- Одговорно власништво над оружјем подразумијева складиштење легалног ватреног оружја на начин прописан законом - одвојени ормарић са бравом и оружје одвојено од муниције, ван досега неовлашћеним особама, а посебно дјеци и малољетницима - појашњавају из полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана