Сваки четврти у пензију иде због рака

Вељко Зељковић
Сваки четврти у пензију иде због рака

БАЊАЛУКА - Код готово сваког четвртог осигураника у Републици Српској који је након љекарског вјештачења изгубио радну способност узрок је било малигно обољење.

Саопштено је ово из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске (ПИО) уз навођење да је, када буду погледана ранија пребивалишта осигураника код којих је губитак радне способности настао усљед малигних болести, видљиво да они углавном долазе са подручја која су у протеклом периоду била изложена бомбардовању пројектилима са осиромашеним уранијумом које су извршиле поједине чланице НАТО-а. У протеклој години налаз, оцјена и мишљење љекара вјештака у чак 366 случаја гласили су - губитак радне способности усљед малигних обољења.

Из фонда подсјећају да је ово безумно бомбардовање, осим директне изложености припадника Војске Републике Српске и цивилног становништва, довело и до загађења животне средине, земље, ваздуха и воде, које је кулминирало управо у посљедњих 10 година.

Према подацима Фонда ПИО у поређењу са државама окружења и у Европи, гдје су болести кардиоваскуларног система најчешћи узрочник настанка инвалидности, у Српској малигне болести већ деценију представљају водећи узрок када је ријеч о губитку радне способности. Све до 2012. године кардиоваскуларна обољења била су најзаступљенији узрочник настанка инвалидности, односно губитка радне способности, као што је то случај и у највећем броју, како европских тако и земаља широм свијета.

Према ријечима бившег директора Болнице Касиндо Славка Ждрала, који је добар дио свог живота посветио проучавању наглог раста броја обољелих од малигних болести, нико не може оспорити да он има везе са НАТО бомбардовањем осиромашеним уранијумом.

- О томе сам писао и говорио још прије двадесетак година, иако су поједине колеге тада то оспоравале. Нико се с тим није озбиљно бавио, све док у Италији није доказана та веза. Најпроблематичније је та уранијумска бијела прашина, настала након бомбардовања, која је пала и загадила земљиште и воду. Осиромашени уранијум је тешки и опасни метал, који када уђе у наш организам изазива многа малигна обољења - каже за “Глас Српске” Ждрале.

Наводи да су тих деведесетих најпогођенија била подручја Хаџића. Људи који су их касније напустили, одлазећи прво у Братунац, а неки од њих касније у Канаду, Нови Зеланд и Аустралију, нажалост у већини случајева умрли су од неке малигне болести. Тај проценат је, како је истакао, заиста застрашујући.

- Наравно не треба заборавити поменути и бомбардована подручја у Хан Пијеску, на Јахорини, али и у Калиновику, Фочи те на Озрену. За све њих је карактеристична једна ствар, ерупција малигних обољења. Велики број људи са тог бомбардованог подручја је касније умро. Узрок је исти. И добар дио доктора који су у то вријеме радили на тим подручјима у међувремену је умро. Један од њих у 35. години. Постоји чак један случај да је четворо чланова једне породице преминуло након борбе са неким од малигних обољења. Навео бих још један примјер човјека који је пуким чудом још жив иако има три злоћудна тумора. Узроке његове крви својевремено сам послао на анализу у Институт Винча у Београд, а она је показала ту узрочно-пољедичну вету са НАТО бомбардовањем. Проблематично је што се не појављује само једно малигно обољење, већ више њих код истог лица - наводи Ждрале додајући да је изузетно тешка ситуација и у Србију, а поготово у јужној српској покрајини.

На недавним састанцима о здравственим и еколошким посљедицама НАТО бомбардовања Српске осиромашеним уранијумом републичко руководство се са познатим италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом договорило да буде организовано и прикупљање медицинске документације ради правног и судског доказивања оболијевања од малигних болести грађана Српске узрокованог овим бомбардовањем.

Адвокат из Рима Анђело Фјоре Тартаља је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије у корист италијанских војника, такође обољелих или преминулих од рака, након што су у мисијама на Косову и Метохији, у БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму. Он је успио да докаже узрочно-посљедичну везу између боравка на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом и оболијевања од рака.

Да буде дио овог правног тима Српске понудио се и адвокат из Ниша Срђан Алексић, који је прије три године пред Вишим судом у Београду повео прве судске процесе против НАТО-а у Србији због коришћења муниције са осиромашеним уранијумом. Алексић тврди да је НАТО користећи муницију са осиромашеним уранијумом на Косову произвео радијацију која је 100 пута већа од оне у Хирошими и Нагасакију након што су САД бациле двије атомске бомбе 1945. године.

Суморна статистика

Према подацима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске обољења која су најчешћи узрок губитка радне способности већ дужи низ година су малигне болести са 22,42 одсто, кардиоваскуларне болести са 19,92 и душевне болести са 19,86 одсто. Све до 2012. кардиоваскуларна обољења била су најзаступљенији узрочник настанка инвалидности, односно губитка радне способности, као што је то случај и у највећем броју, како европских тако и земаља широм свијета.

Бомбе не познају људе

Новинарка и истраживач из Рима Марија Лина Века недавно је открила да се све више Албанаца са Косова обољелих од најтежих болести тајно лијечи у италијанским војним болницама, зато што званична Приштина и НАТО не желе да признају узрочно-посљедичну везу између ових болести и бомбардовања 1999. године муницијом са осиромашеним уранијумом.

- И они су жртве осиромашеног уранијума. Мислили су да као пријатељи НАТО-а не могу бити жртве њиховог оружја - рекла је Века, која је недавно објавила књигу “Осиромашени уранијум: Земља је сва тужна”, поручујући да је ситуација на КиМ тренутно гора него 1999. године, јер људи данас више умиру и пате него прије 20 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана