Сваке године иста прича у институцијама БиХ: И ревизија губи смисао

Ведрана Кулага Симић
Сваке године иста прича у институцијама БиХ: И ревизија губи смисао

САРАЈЕВО - Први ревизорски извјештаји о финансијској дисциплини на заједничком нивоу власти у БиХ буде благи оптимизам, имајући у виду да су руководиоци махом добили чисте петице, али упућени не вјерују да ће таква слика бити и оног дана када на видјело изађу сви подаци.

Канцеларија за ревизију институција БиХ објавила је прву групу извјештаја финансијске ревизије за 2022. за 17 институција БиХ. На листи су се нашле углавном агенције, дирекције и други чији се буџет врти око милион марака, а “одскаче” једино Тужилаштво БиХ, у чијој је каси доста више новца.

Од 17 ревидираних институција десет је добило позитивно мишљење и на финансијски дио и на усклађеност пословања са законима и прописима. Код седам је, како је потврђено за “Глас” у канцеларији, уз позитивно мишљење, не изражавајући даљу резерву, скренута пажња на дијелове пословања који се тичу трансакција и података у вези са поштивањем прописа.

Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитете БиХ имала је лани у буџету 940.000 КМ, а ревизору су им скренули пажњу на ангажман лица по основу уговора о дјелу за обављање послова трајног карактера и за које и имају систематизована радна мјеста.

Дирекцији за економско планирање је указано да правилник о унутрашњој организацији није усклађен са одлукама Савјета министара БиХ, а Регулаторној агенцији за радијацијску и нуклеарну безбједност је скренута пажња на исти правилник, ангажман спољних сарадника те на недостатке и слабости код процеса јавних набавки.

Институција Омбудсмена за људска права БиХ у каси је имала 2,7 милиона КМ, а у последњој провјери су упозорени на недостатке и неправилности у поступцима набавке компјутерске опреме, односно намјештаја и уградбених архивских ормара.

Менаџменту Конкуренцијског савјета подвучени су ненамјенски трошкови на ставци накнаде трошкова запослених за набавку поклона, а руководству Канцеларије координатора за реформу јавне управе скренута пажња на то да још нису ускладили Правилник о унутрашњој организацији са одлукама Савјета министара БиХ.

Замјеник предсједавајуће Комисије за финансије и буџет у Представничком дома Парламента БиХ Мира Пекић подсјећа да је буџет институција за 2022. усвојен тек крајем јуна прошле године, истичући да не очекује већи помак у финансијској дисциплини када сви извјештаји угледају свјетлост дана.

- С обзиром на то да су пола године биле на снази одлуке о привременом финансирању, ништа се битније неће промијенити ни у извјештајима других институција које су добијале мишљења с резервом. Сви извјештаји ревизије указују на то да њихове препоруке буду дјелимично испуњене и да институције раде на свој начин, посебно када је ријеч о односу према уговорима о дјелу, новцу за службена возила и тако даље. Ревизија је ту да констатује. То је то. Потребно је далеко више одговорности, али и воље очигледно, јер и ревизија губи свој смисао - рекла је Пекићева.

Дио парламентараца годинама указује на то да је потребно мијењати и правила о ревизији да би они који крше прописе и стоје иза ненамјенског трошења новца за то одговарали, али те идеје нису, за сада, отишле даље од дискусија.

На нивоу БиХ формирано је више од 70 институција, међу којима има и оних са по неколико десетина милиона марака у буџету.

Платни разреди

Тужилаштво БиХ лани је располагало са нешто више од 16 милиона марака. Уз позитивно мишљење на финансијски дио пословања, а не изражавајући резерву на исто такво мишљење о усклађености, ревизори су надлежнима скренули пажњу на неколико чињеница.

- Правилник за утврђивање критеријума за разврставање радних мјеста стручног особља у категорије и платне разреде није усклађен са Законом о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, а уочени су и недостаци у процесу јавних набавки - истакнуто је у ревизорском извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана