Избор агената у Стразбуру немогућа мисија

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Спровођење конкурса за избор агената Савјета министара БиХ при Европском суду за људска права у Стразбуру је, по свему судећи, за домаће власти немогућа мисија. Након више од годину у марту су поништили посљедњи, а нови још нису расписали, нити се зна када ће, иако задати рокови поново истичу.

Тиме се, наставља, брука БиХ при највећој европској правосудној институцији чија је задаћа да осигура да земље поштују права која стоје у Европској конвенцији о људским правима. 

Према посљедњим информацијама из Савјета министара у Сарајеву је 19. марта поништен конкурс за избор три руководећа државна службеника на позицији агента пред Судом у Стразбуру, који је расписан 12. марта 2023. године.

Тада су навели и да ће у “Службеном гласнику БиХ” бити објављене исправка измјене и допуне Одлуке о агенту/представнику и Канцеларији представника Савјета министара пред Европским судом за људска права, како би се она ускладила са одлуком од 20. маја 2021. године у погледу услова које агенти морају испунити за именовање. 

Такође из Савјета министара поручили су да ће истовремено бити усклађен и Правилник о унутрашњој организацији Канцеларије агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права.

На истој сједници Савјет министара разријешио је вршиоца дужности агената Хариса Башића и Монику Мијић, док је раније, на лични захтјев, разријешена Јелена Цвијетић. Тада су за в.д. агента именовали Монику Мијић, Бојана Бајића и Амера Хасанефендића до окончања конкурса за избор, а најдуже на период од три мјесеца. 

Тај рок на који су именовани в.д. агената истиче за свега седам дана, а у Министарству за људска права и избјеглице БиХ наводе да до сада није ништа урађено на усклађивању потребних аката те да самим тим не могу ни прогнозирати када би нови конкурс могао бити расписан.

- Савјет министара треба на крају да да сагласност на тај правилник о систематизацији радних мјеста, јер он треба да буде усклађен и са одлукама које агенти треба да испуне да би били именовани на ту позицију. То још није завршено па је самим тим тешко прогнозирати када би уопште могао бити расписан нови конкурс за избор аганата. Ови сада настављају да раде у в.д. мандату, као и њихови претходници - казао је “Гласу” министар за људска права и избјеглице Севлид Хуртић.

Политички аналитичари наводе да немогућност избора агената који земљу представљају при Суду у Стразбуру показује само колико су домаће институције неодговорне.

- Када за три године не успијевају да изаберу агената, шта уопште од њих очекивати? Ништа. Ово питање показује колико су институције неодговорне. Брука и срамота. Све ће то бити гурнуто под тепих и заборављено до неке нове пресуде која ће се односити на БиХ - наводе аналитичари. 

“Ковачевић против БиХ” 

Статус агената Савјета министара БиХ, који су у в.д. мандату од 2021. године, уздрмао је јавност након пресуде Суда у Стразбуру у предмету “Ковачевић против БиХ”. 

Тада се спекулисало да ли они уопште у в.д. мандату могу улагати жалбу на пресуду суда у Стразбуру. Жалба БиХ је, на крају прихваћена, јер је Велико вијеће Европског суда за људска права у децембру 2023. године одлучило да ће разматрати захтјев Савјета министара БиХ за преиспитивање пресуде у случају “Ковачевић против БиХ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана