Сва полиција из кантона прати мигранте у Сарајево

Ведрана Кулага, Жељка Домазет
Сва полиција из кантона прати мигранте у Сарајево

САРАЈЕВО, БИХАЋ - Иако мигранти из привременог кампа “Вучјак” код Бихаћа данима говоре да не желе да остану у БиХ, захтијевајући од ЕУ да отвори границу, дио њих у понедјељак би требало аутобусима бити измјештен у касарну “Блажуј” у околини Сарајева, а то ће пратити све расположиве полицијске снаге Унско-санског кантона.

Транспорт миграната на нову локацију договорен је у петак током састанка министра безбједности БиХ Драгана Мектића и кантоналног премијера Мустафе Ружнића.

- Радимо интензивно на опремању касарне. Биће врло брзо спремна. До краја сљедеће седмице “Вучјак” ће бити затворен. Имамо план за мигранте смјештене у Миралу и Бири да их измјестимо изван кантона. Направићемо већи транзитни центар да бисмо ослободили урбану средину и омогућили функционисање локалне заједнице - рекао је Мектић.

Комуналне службе ће уклонити шаторе и очистити простор да не би било могућности повратка. Мигранти ће бити пребачени без обзира што то не желе, јер како каже Мектић, овдје су илегално и не могу они одређивати локације гдје ће бити нити управљати миграцијама у БиХ.

Ружнић је нагласио да га радује исход овог договора с обзиром на то да ће се ријешити проблем “Вучјака”, али и других центара.

- Када је ријеч о центрима Седра и Борићи, у којима су смјештене рањиве категорије, они добро функционишу, дјеца иду у школу и тим примјером смо у УСК најбоље одговорили мигрантској кризи. Имамо одређено вријеме пред собом када очекујемо нови мигрантски талас, али до тада би требало имати транзитни центар гдје ће мигранти бити усмјерени, а притисак ће се на Бихаћ и Велику Кладушу смањити - рекао је Ружнић и додао да ће на транспорту бити ангажоване снаге УСК-а, а материјално-технички дио у који спадају аутобуси обезбиједиће Министарство безбједности.

Мигранти у “Вучјаку”, према наводима тамошњих медија, знају за могуће измјештање, али су поручили да их из Унско-санског кантона могу одвести само силом.

Велики посао, када је ријеч о опремању и санацији касарне “Блажуј” како би у њу стигли мигранти, требало би да одради Међународна организација за миграције (ИОМ). У ИОМ-у су почетком седмице казали за “Глас Српске” да ће за санацију бити потребно неколико седмица, а до закључења овог броја “Гласа” нису стигли одговори на питања како планирају да одговоре на нове детаље које се тичу датума доласка миграната у “Блажуј”.

О мигрантима и хаосу у неусловном кампу “Вучјак” огласила се поново у петак и повјереник Савјета Европе за људска права Дуња Мијатовић. Она је, након неколико одвојених састанака са представницима БиХ, истакла да је у том кампу ситуација све компликованија, а услови тешки и срамотни. Тај центар је, како је нагласила, требало затворити још прије неколико мјесеци и 500-600 миграната преселити и обезбиједити им пристојан смјештај.

Мигранти у “Вучјаку”, наиме, већ неколико дана одбијају храну, воду и чај које им нуде волонтери Црвеног крста, истичући да не желе генерално да остану у БиХ, већ да иду куда су наумили, а то је ЕУ.

Кикл: Не желимо мигранте у Аустрији

Шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије (ФПО) Херберт Кикл истакао је у петак да би Аустрија требало да упути брзу помоћ БиХ како мигранти не би могли штрајком глађу изборити слободан пут ка Аустрији.

Бивши министар унутрашњих послова Аустрије подсјетио је да је званичан Беч почетком године подржао БиХ у вези са смјештајем миграната. Влада Аустрије, како је рекао, сигурно не жели да ти људи крену на пут ка њеној граници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана