Сутра о поврату ПДВ-а за куповину прве стамбене јединице

Срна
Сутра о поврату ПДВ-а за куповину прве стамбене јединице

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ сутра би требало да разматра Приједлог закона о порезу на додату вриједност (ПДВ), којим се предвиђа поврат ПДВ-а држављанима БиХ са мјестом пребивалишта у БиХ за куповину првог стана, односно објекта за становање.

Закон, који се налази у првом читању, предложили су посланици Сања Вулић (СНСД), Миа Карамехић-Абазовић (НиП), Саша Магазиновић (СДП), Сабина Ћудић (НС) и Чедомир Стојановић (Српски клуб).

На предложеном дневном реду је Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је предложио Савјет министара, а којим врши уједначавање права на трошкове смјештаја и накнаде за одвојени живот стручног особља у правосудним институцијама с носиоцима правосудних функција, судијама и тужиоцима на нивоу БиХ.

Истовремено се уводи накнада за обавезно дежурство или приправност за рад судијама и тужиоцима.

Посланици би требало да размотре и Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, који су предложили посланици из Клуба СДА у Представничком дому, тражећи да се лицима која су због ратних дешавања промијенила мјесто становања омогући да се изјасне да ли ће гласати у општини пребивалишта из 1991. године или у општини тренутног пребивалишта.

Предвиђено је и разматрање у првом читању Приједлога закона о допунама Кривичног закона БиХ, предлагача Нихада Омеровића /НиП/, којим се предвиђају оштрије мјере за заштиту имовине и безбједности повратника.

Посланик СНСД-а Обрен Петровић предлагач је допуне Пословника Представничког дома којом се Заједничкој комисији за административне послове Парламентарне скупштине БиХ додаје надлежност за спровођење поступка избора седам чланова Комисије за одлучивање о сукобу интереса у институцијама на нивоу БиХ.

На дневном реду је и избор седам чланова Комисије за одлучивање о сукобу интереса у институцијама на нивоу БиХ, као и члана Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Колегијум Представничког дома предложио је да за члана Високог судског и тужилачког савјета умјесто Лејле Хаџић, којој мандат истиче 25. октобра, буде изабрана Џамна Вранић.

Предвиђено је и да буде размотрено више извјештаја, међу којима извјештај о раду Савјету министара за 2023. годину, те посланичке иницијативе Сабине Ћудић /НС/ којом Представнички дом захтијева од Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ да Савјету министара предложи смјену замјеника директора Агенције за истраге и заштиту Зорана Галића.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова и резервисан је за посланичка питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана