Сутра наставак суђења Додику и Лукићу

СРНА
Сутра наставак суђења Додику и Лукићу

БАЊАЛУКА- Пред Судом БиХ сутра ће бити настављен судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, рекао је Срни адвокат предсједника Српске Горан Бубић.

Почетак рочишта заказан је за 13.00 часова.

Раније је најављено да би на предстојећем рочишту одбране требале да почну са изношењем доказа, а Тужилаштво БиХ је завршило са извођењем својих доказа 22. маја.

Прихваћени су приједлози одбране предсједника Републике Српске за саслушање предсједника Вијећа народа Српске Сребренке Голић и генералног секретара предсједника Републике Српске Јелене Пајић Баштинац, те одређени материјални докази.

Прихваћен је и приједлог Лукићеве одбране за саслушање генералног секретара Владе Српске Далибора Панића и генералног секретара Народне скупштине Борана Босанчића.

Одбране предсједника Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" раније су најавиле да ће, између осталог, доставити као документе дописе Владе Српске Савјету безбједност УН, документе са сједнице Вијећа народа Републике Српске, записник са саслушања Драгана Кременовића, акте са сједнице Савјета безбједности УН из 1997. године, те акт Парламентарне скупштине Савјета Европе и Окружног суда у Бањалуци.

На претходно одржаном рочишту судија Сена Узуновић одбила је приједлог одбране за саслушање Кристијана Шмита, предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића и Мајкла Гестингера.

Након рочишта Додик је рекао да одлуку о томе да се Шмит не позове као свједок није донијела поступајући судија, него амбасаде САД, Велике Британије и Њемачке које штите нелегалног Шмита у покушају да наметну систем који хоће.

Додик је нагласио да је Шмит требало да дође у Суд БиХ како би се, како каже, видјело шта је код њега повријеђено, али да су га Суд и Тужилаштво заштитили, док оптужују домаће људе.

Рочиште које је било заказано за 19. јун није одржано због болести свједока одбране који је требао да буде тада саслушан.

Пред Судом БиХ води се поступак против предсједника Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" због "непоштовања одлука Кристијана Шмита".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана