Суткињу оптужили па пустили: Сада тражи 200.000 КМ

Срна
Суткињу оптужили па пустили: Сада тражи 200.000 КМ

САРАЈЕВО - За 18. септембар пред Судом БиХ заказано је припремно рочиште по тужби пензионисаног судије Азре Милетић против БиХ, од које захтијева више од 200.000 КМ ради накнаде материјалне и нематеријалне штете због процеса који се водио против ње, објављено је на страници овог суда.

Милетићева је тужила БиХ за накнаду материјалне и нематеријалне штете због кривичног поступка који је против ње вођен од јануара 2016. до краја 2021. године.

Она је тада рекла да је захтјев за одштету упутила због лишења слободе и притвора, повреде части и угледа, те претрпљене душевне боли.

-Ја сам седам година била под суспензијом. Истина, ја сам за то вријеме примала пуни лични доходак. Толико је било битно да се мени уништи каријера - навела је она.

Милетићева истиче да такав поступак није смио никада да се води пред Судом БиХ, будући да је она била судија тога суда. “Тиме се повређује право на непристрасан и објективан суд који морам имати као осумњичена и оптужена”, нагласила је Милетићева.

Кантонални суд у Сарајеву крајем 2021. године правоснажно је Милетићеву ослободио одговорности за примање дара и кршење закона од стране судије.

Првостепеном пресудом сарајевског Општинског суда од 21. јануара 2021. године, Милетићева је ослобођена оптужби да је током 2014. и 2015. примила обећање дара те 5.000 евра, како би у једном предмету у којем је поступала као судија Апелационог одјељења Суда БиХ била донесена повољнија пресуда.

Осим тога, није доказано да је Милетићева кршила Закон о кривичном поступку, поступајући као судија Апелационог одјељења.

Поступак против ње је прво вођен у Суду БиХ.

Апелационо вијеће Суда БиХ је у априлу 2018. отпремило рјешење којим се укида првостепена пресуда овог суда, према којој је Милетићева била осуђена на двије и по године затвора, те је даље вођење поступка пренесено тада на сарајевски Општински суд.

Припремно рочиште у овом случају заказано је за 12 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана