Сусрет делегација на граничном прелазу Рача: Мјесто које никада неће раздвојити братски народ

РТРС
Foto: Срна

На граничном прелазу Рача одржан је сусрет предсједника парламената Републике Српске Ненада Стевандића и Србије Ане Брнабић, предсједника влада Радована Вишковића и Милоша Вучевића и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Уочи Свесрпског сабора који се одржава сутра у Београду, гдје ће бити потврђено јединство српског народа, данас се одржавају бројни састанци званичника Српске и Србије.

Вечерас у Београду ће бити одржан састанак премијера Вишковића и Вучевића, којем ће присуствовати и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Министри у Влади Српске посјетиће министре Србије са којима ће потписати бројне меморандуме.

Вучевић: Ауто-пут велики пројекат за Србију и Српску

"Ауто-пут је велики пројекат и за Србију и Републику Српску, али и БиХ", рекао је Милош Вучевић, премијер Србије након свечаног дочека на граничном прелазу Рача делегација Републике Српске и Србије.

- Ово ће прије свега олакашати живот грађанима. Надам се да наши турски партнери који су ангажовани на извођењу радова заједно са српским компанијама и компанијама из Српске поштовати рокове као што је представник компаније потврдио да ће до краја године бити завршен комплетан ауто-пут од Кузмина до Сремске Раче. То значи да имамо директну везу ауто-пута Београд - Загреб са прелазом на Сремској Рачи. Важан је и интегрисани гранични прелаз са стране Србије - истакао је Вучевић.

Делегација Српске и Србије обишла је радове на мосту и дионицу ауто-пута од Кузмина до Раче коју гради и финансира Србија. Тако ће ауто-путем Београд - Кузмин - Рача, Република Српске и Србија бити спојене ауто-путем.

Вишковић: Импозантан грађевински објекат

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је мост преко ријеке Саве на Рачи заиста импозантан грађевински објекат.

- И ово је оно о чему смо се договарали све ове године. Ја сам више него поносан на овај пројекат. Ово је на неки начин она наша животна, историјска жеља да Бањалуку и Београд повежемо ауто-путем - рекао је Вишковић након сусрета званичника Србије и Републике Српске на Рачи.

Вишковић је додао да је Србија показала велико разумијевање да сама финнансира овај мост, и да се уради интегрисани гранични прелаз на простору Србије, који ће такође финансирати Србија.

- Ми ћемо да спојимо Бијељину и брзом цестом на брзу цесту од Шапца према Лозници - додао је Вишковић.

Цвијановић: Сваки успјех Србије је и успјех Републике Српске

Поносни смо сваки пут кад видимо да Србија биљежи велике успјехе, а знамо и да је то увијек успјех Републике Српске, изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да "управо овај почетак нашег саборовања обиљежимо заједно обилазећи градилишта и мост, као и ауто-пут који треба да нас спаја, као што нас и све друго спаја у свим областима".

- Поносна сам прво на капацитет и потентност Србије која је у стању да има овако велике амбициозне пројекте. Имали смо прилику да се упознамо шта је све планирано, гдје се све изводе радови, шта је оно што се дешава у грађевинско-инфраструктурно-саобраћајном смислу кад је у питању територија Србије. Наравно оно што нас радује је то што неки од тих великих пројеката подразумијевају управо везу са Српском и  поносна сам на ту чињеницу - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да је поносна и на чињеницу да смо "већ у претходном периоду доста тога реализовали када је у питању подршка која је ишла према нашим локалним заједницама инфраструктурни-саобраћајни пројекти, комунални пројекти".

- Наше Владе су покренуле велике енергетске пројекте, да се на њима такође ради. Дакле много, много активности које нас везују и много активности које планирамо провести у наредном периоду - рекла је Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана