Суспендована судија Далила Бурзић због предмета "Џенан Мемић"

Г.С.
Суспендована судија Далила Бурзић због предмета "Џенан Мемић"

САРАЈЕВО - Првостепена дисциплинска комисија за судије Високог судског и тужилачког Савјета (ВСТС) БиХ, одлучујући по захтјеву Уреда дисциплинског тужиоца донијела је одлуку да судија Суда БиХ Далила Бурзић буде суспендована до окончања истраге а у вези с предметом "Џенан Мемић".

Како је саопштено, Првостепена дисциплинска комисија сматра да вођење кривичне истраге против именоване уз њено обављање дужности судије Суда БиХ, угрожава кредибилитет наведене институције, ради чега је, како су истакли, оправдано њено привремено удаљење од вршења функције судије.

"Првостепена дисциплинска комисија ВСТВ-а БиХ се, приликом доношења одлуке, руководила природом и врстом кривичних дјела који су осумњиченој стављени на терет Наредбом о провођењу истраге Тужилаштва БиХ која се односи на кривично дјело организирани криминал из члана 342. Кривичног закона ФБиХ, као и висином Законом запријечене казне за ово кривично дјело за које је запријећена казна затвора најмање десет година или казна дуготрајног затвора, те свих специфичности овог кривичног предмета", објаснили су они.

Додали су да Првостепена дисциплинска комисија сматра да је нужно привремено удаљење осумњичене од вршења дужности судије наведеног Суда како би се створили увјети за непристрасно и објективно вођење кривичне истраге.

"Овом одлуком ће се истовремено заштити професионални интегритет именоване, као и интегритет Суда у којем именована обавља своју функцију. Оваквом одлуком Првостепена дисциплинска комисија ВСТВ-а БиХ ничим не прејудицира нити може утјецати на исход кривичне истраге, као и на право одбране тужене. Жалба не одлаже извршење одлуке о привременом удаљењу", нагласили су.

Подсјетимо, Џенан Мемић преминуо је 15. фебруара 2016, након тешких повреда које је задобио 8. фебруара исте године, док је, према доступним информацијама, с дјевојком Алисом Мутап шетао Великом алејом на Илиџи. У овом случају суђено је Љуби и Бекрији Сеферовићу, али су они ослобођени јер се установило да се несрећа није догодила. Овај случај велика је енигма и годинама се покушава доћи до истине о смрти младића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана