Супруга Радована Караџића жалила се суду у САД

ГС
Супруга Радована Караџића жалила се суду у САД

Љиљана Зелен Караџић, супруга бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића, жалила се суду у САД-у јер је 42 мјесеца чекала на одлуку којом је одбијен њен захтјев да је скину са листе санкција.

Она је поднијела захтјев Окружном суду у Колумбији сматрајући да је кашњење Канцеларије за контролу стране имовине (OFAC) у трајању од 42 мјесеца да одлуче о њеном захтјеву за брисање с листе сакција неразумно.

Како се наводи у поднеску њеног адвоката Петера Робинсона, не може се избјећи одговорност за поменуто кашњење.

- Суд би требао донијети деклараторну пресуду којом би се кашњење утврдило као неразумно. Одлука OFAC-а о меритуму била је произвољна и хировита. Само Љиљанино присуство на два догађаја 2016. и 2018. године на којима је њен супруг одликован и похваљен није активно опструисало нити има значајан потенцијал да опструише Дејтонски споразум или његове инструменте за имплементацију - наводи се у документу који је Робинсон објавио на свом "X" налогу.

Робинсон је за Детектор казао да се захтјевом за доношење пресуде по скраћеном поступку тражи од судије да пресуди да је период од 42 мјесеца колико је OFAC-у било потребно да одлучи о захтјеву Караџићеве супруге за брисање с листе санкција био неразумно дугачак.

Он сматра да би овакво поступање суда била разумна мјера за кашњење, али и смјерница за заштиту права појединаца у будућим одлукама о брисању.

- Ако буде успјешна, Љиљана ће успоставити преседан да други људи који су под америчким санкцијама не морају тако дуго остати на листи без одлуке. Овакво одлагање је непотребно и представља неправду према људима не само у бившој Југославији, већ и широм свијета - сматра Робинсон.

Према његовим очекивањима, одлука неће бити донесена до краја године.

Како се наводи у документу који је Робинсон објавио, OFAC слободно санкционише појединце не пружајући им прилику да буду уклоњени из ових санкција у разумном временском периоду те да одбија да укине санкције дуго након што околности престану да важе.

Љиљана Караџић је у априлу 2020. године затражила од OFAC-а да укине сакције, тврдећи да околности за њено санкционисање више не важе јер је њен муж осуђен.

У мају 2023. године се жалила јер није било одлуке ни након више од три године.

У октобру 2023. OFAC је донио одлуку којом одбија њен захтјев. Речено је да су санкције биле оправдане као резултат помагања њеном супругу да избјегне хапшење почетком 2000-их. Наводи се и да су санкције биле неопходне 2023. јер била је присутна на два догађаја 2016. и 2018. године на којима је њен супруг одликован и похваљен, гдје је доведен у питање легитимитет Међународног суда за бившу Југославију.

Робинсон је 2022. године објавио одлуку Окружног суда у Колумбији којом је одбијен захтјев Луке Караџића за укидање санкција због пружања подршке брату Радовану.

И Лука је, као и Љиљана Караџић, санкционисан од америчких власти 2003. године, а иако је навео да разлози због којих је санкционисан више нису примјењиви, суд је одбио укидање санкција.

- Судија се ослањао на велику слободу коју амерички закон даје OFAC-у када су у питању санкције. Надам се да ће се судови коначно заситити кашњења OFAC-а и његовог одбијања да укине санкције када се околности промијене и оне више не буду оправдане - зкаључује Робинсон за Детектор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана