Суморна предвиђања берзанских стручњака: Москва уз помоћ Ријада баца Европу на кољена

Вељко Зељковић
Суморна предвиђања берзанских стручњака: Москва уз помоћ Ријада баца Европу на кољена

БАЊАЛУКА - Суморне и црне прогнозе појединих аналитичара, помало и катаклизмичне, да би барел сирове нафте на свјетским берзама могао коштати чак 120 долара, а у неким предвиђањима и 150, нису нимало нереалне и уколико се остваре биће то велики шок и ударац за европску привреду и грађане.

Истакао је ово за “Глас Српске” бивши брокер са Волстрита Владимир Ђукановић, анализирајући нафтно тржиште и турбуленције, које су већ довеле до тога да “црно злато” од јуна поскупи за чак 30 одсто. 

- Бојим се да је ово више него реалан сценарио, ако не за крај ове, онда сигурно током наредне године. Велики играчи диктирају цену. Русија и Саудијска Арабија смањиле су своју производњу, а ову ситуацију сигурно компликује и тренутна ситуација у САД. Уколико се тамо не појача обим производње, како би се надоместио тренутни мањак на тржишту, нафта би са садашњих 97 долара могла отићи и на 150 долара за један барел - каже Ђукановић.

Како је рекао, након што је Америка у неком претходном периоду попунила своје нафтне резерве садашња власт их је готово потрошила, испразнила резервоаре, како се не би правио притисак на цијене.

- И то сада, заједно са потезима Москве и Ријада, о снижавању производних квота, прави велике проблеме на овом изузетном осетљивом тржишту, јер нема довољно извора да подмири све светске потребе, јер је потрошња још увек на високом нивоу и не пада и поред високих цена - упозорава овај бивши брокер са Волстрита.

Наводи и да када је цијена сирове нафте на тржишту око 100 долара, земље извознице, оне које кроје свјетску понуду живе као у лоју и док је велике тражње оне неће мијењати своју пословну политику. 

- Све ово, наравно, водиће новом расту инфлације. Сви говоре о неким решењима, али бојим се да га нема. Можда ово неком звучи сурово, али не видим неко светло на крају тунела. Док траје сукоб у Украјини, али и хладни рат Истока и Запада, биће овако. И то треба да што пре схватимо. Тренутни животни стандард у Европи је већ за 20 одсто нижи и бојим се да неће на томе остати. Биће још гори, поготово због мера ЕЦБ - сматра Ђукановић.

Додаје и како поред свих предвиђања разних, како их је назвао квазианалитичара, да ће због високих цијена, тек тако и преко ноћи пасти потрошња, смијешне јер је вожња аутомобила, као и попут хране, у данашње вријеме готово пука потреба.   

- Да сутра неко каже хајде да окончамо ово у Украјини, бојим се да ни то не би много помогло. Верујем да би требало бар годину дана да се тржишта устабиле. Овако имамо ситуацију да ће се највероватније сударити инфлација и рецесија и доћи ће до стагфлације. Шта то значи? Ви у парама имате велики обрт због високих цена. Али у исто време пад обрта. И то је један замршен чвор  у ком реална економија највише страда. Биће мања, падаће, теже ће се живети, а исто радити. То је пакао, пред чијим вратима се налазимо - додао је он.   

Каже и како је мишљења да је све то и један од планова руског предсједника Владимира Путина, да са високим цијенама нафте, уопште енергената, баци Европу на кољена која је Русији окренула леђа и увела јој санкције. Наводи да је само питање времена када ће почети социјални немири, као и изласци на улице. Све ово је, како каже, довело и до буђења деснице која је много либералнија од данашње љевице те стога треба очекивати да се политичка сцена на европској сцени до крајњих граница радикализује. 

Муке Америке

Цијена нафте брент јуче је достигла цијену од 97,56 долара по барелу, што је највише за посљедњих годину дана. Главни разлог за овај раст јесте забринутост због пада залиха нафте у САД. Залихе сирове нафте у граду Кашингу у Оклахоми су према подацима америчке Управе за енергетске информације (ЕИА) пале на 22 милиона барела у четвртој недјељи септембра, близу оперативног минимума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана