Шумокрадицама ни камере не стају у крај

Данијела Бајић
Шумокрадицама ни камере не стају у крај

БАЊАЛУКА - Упркос честим акцијама надлежних, шумокрадице не одустају од пустошења природног богатства Републике Српске па је тако у првом полугодишту у шумским газдинствима причињена штета тешка око 700.000 марака.

Према подацима предузећа “Шуме Републике Српске” од јануара до краја јуна бесправно је посјечено и отуђено 4.300 кубика шуме, због чега је ово предузеће поднијело 135 кривичних и 451 прекршајну пријаву.

Штета је евидентирана у скоро свим организационим дијеловима јавног предузећа, а највећа је забиљежена на подручју шумских газдинстава “Јахорина” Пале, “Добој” и “Приједор”.

Вршилац дужности директора “Шума РС” Славен Гојковић рекао је за “Глас Српске” да је учињен помак у односу на ранији период када је штета због бесправне сјече била знатно већа.

- Причињена штета у првом полугодишту ове године је отприлике на истом нивоу као и лани у том периоду. Међутим, то не значи да нема помака у заштити шуме. Ситуацију редовно пратимо и имамо показатеље да је стање из године у годину боље, осим 2021. године када је због проблема у Теслићу забиљежена штета већа за 50 одсто у односу на исти период прошле године - казао је Гојковић.

Додао је да се са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарством унутрашњих послова (МУП) РС и Инспекторатом спроводе акције спречавања бесправне сјече и других нелегалних радњи у шумарству, што даје резултате.

- Осим тога, на цијелом подручју државних шума постављена је наша чуварска служба. Било је случајева и да радник направи пропуст и против њих је одмах покренут дисциплински поступак. То се углавном дешавало у већим шумским газдинствима попут Бањалуке, Приједора и Пала - истакао је Гојковић и додао да шумокрадицама покушавају стати у траг и помоћу ловачких камера, те нагласио да и даље остаје обавеза да појачају све аспекте спречавања бесправне сјече шума.  

Због разних неправилности утврђених у областима коришћења шума, узгајања и заштите, примарне прераде дрвета и другим, републичка шумарска инспекција је за осам мјесеци издала 307 прекршајних налога у вриједности од 456.000 КМ.

- Шумарска инспекција ће и у наредном периоду предузимати све потребне мјере, укључујући и репресивне, са крајњим циљем да се шумским ресурсима Српске газдује еколошки одговорно, друштвено корисно и економски одрживо - казали су у Инспекторату.

Шумски дрвни сортименти су одузети на постројењима за примарну прераду дрвета и у промету, јер је контролама утврђено да исти нису жигосани, обројчени или недостају пратећи отпремни искази, што указује на то да је ријеч о бесправној сјечи.

У оквиру контрола републички инспектори су лани одузели 2.247 кубика шумских дрвних сортимената, чија вриједност се процјењује на 258.184 КМ, док је у години раније заплијењено 1.672 кубика шумских дрвних сортимената, “тешких” 116.270 КМ.

Приватна шума

Славен Гојковић је истакао да надлежно предузеће, када је ријеч о приватним шумама у Српској, обавља само стручно-техничке послове.

- Немамо законску обавезу да контролишемо, осим ако нешто примијетимо, онда и реагујемо - казао је Гојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана