Сумњиво 5,8 милиона марака

Маријана Миљић Бјеловук
Сумњиво 5,8 милиона марака

БАЊАЛУКА - Банке у Републици Српској у првом кварталу пријавиле су надлежним институцијама сумњиве трансакције које би се могле повезати са прањем новца у вриједности од 5,8 милиона, што је много више него у истом периоду годину раније.

У најновијем извјештају Агенције за банкарство РС, у којем су сабрани резултати рада на нивоу банкарског сектора у првом кварталу ове године, наведено је да су банке у том периоду пријавиле 17 сумњивих трансакција које би могле бити повезане са прањем новца.

- Број пријављених сумњивих трансакција је за 11 већи него у истом периоду 2022. године, док је укупна вриједност пријављених сумњивих трансакција већа за 3,4 милиона КМ, односно вриједност тих трансакције у истом кварталу лани износила је 2,4 милиона марака - наведено је у извјештају Агенције за банкарство РС.

Банке су пријавиле и 44 сумњива клијента на прање новца, што је за 16 више у односу на исти период 2022. године.

Такође навели су да у том периоду није било од стране банака пријављених сумњивих трансакција, нити сумњивих клијената за финансирање терористичких активности.

Економисти у Српској појашњавају да раст броја, али и вриједности сумњивих трансакција показују савјестан рад банака у Српској које су обавезне да надлежним институцијама евидентирају све трансакције за које процијене да су сумњиве.

- Осим тога раст броја, али и вриједности сумњивих трансакција показују и све учесталије покушаје појединаца да убаце новац из сивих канала у легалне токове и промет. Банке и надлежне институције раде свој посао. За оне трансакције које се испоставе да су на крају чисте скида се ознака сумње. Не мора значити да је свака трансакција која је означена као сумњива то и била - казао је “Гласу Српске” економиста Саша Грабовац.

Од када постоји економија, наводи он, има и оних чија је намјера да новац из сивих канала убаце у легалне токове и промет.

- То је нешто са чим ћемо се суочавати сигурно и даље. Сумњиве трансакције, као и било која друга криминална активност, не може се у потпуности искоријенити већ се може само адекватним мјерама, односно у сарадњи банака са надлежним институцијама унутар земље, али и међудржавном сарадњом са надлежним полицијским тијелима ставити под контролу и брзо откривање - навео је Грабовац и додао да је сарадња свих институција у ланцу увијек добродошла те да је само том координацијом могуће остварити добре резултате на сузбијању кривичних дјела прања новца.

Досадашња искуства, наглашава Грабовац, показују да појединци најчешће илегалан новац покушавају убацити у област некретнина.

МКО без пријава

Микрокредитне организације у првом кварталу 2023. године нису имале пријављених сумњивих трансакција, нити пријављених клијената сумњивих на прање новца или финансирање терористичких активности.

- Извјештавање о трансакцијама за које је прописано извјештавање било је на задовољавајућем нивоу, а банке и микрокредитне организације су извјештавање обављале сходно законској регулативи - наведено је у извјештају Агенције за банкарство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана