Сумњива набавка кошуља и ципела

Ведрана Кулага Симић
Сумњива набавка кошуља и ципела

САРАЈЕВО - Менаџмент Граничне полиције БиХ ни прошле године није у потпуности поштовао важећа правила у поступцима јавних набавки, а одређени сумњиви детаљи су уочени на рачунима приликом замјене дијелова на службеним возилима.

На те и друге неправилности у раду Граничне полиције БиХ је упозорено у ревизорском извјештају Канцеларије за ревизију институција на нивоу БиХ за прошлу годину. Иако им је дато позитивно мишљење, пажња је скренута на попис сталних средстава, слабости интерних контрола и неправилности у погледу примјене Закона о јавним набавкама.

Став ревизора је да систем интерних контрола није задовољавајући, што оставља посљедице, а акценат је стављен на јавне набавке. Правилником је дефинисано да директор именује комисију за сваку набавку на период од дана доношења рјешења до окончања послова за предметни поступак. Али, како пише у ревизорском извјештају, у Граничној полицији БиХ именована је комисија на мандат од годину дана коју чине полицијски службеници.

Гранична полиција је, с друге стране, према презентованим подацима, лани спровела 18 поступака јавних набавки, вриједних око три милиона КМ. На листи је и набавка дијелова свечане униформе - капа, рукавица, сакоа, кравата, панталона, кошуља, сукања, мантила и ципела. Процијењена вриједност набавке била је 93.600 КМ са ПДВ-ом, с могућношћу закључења оквирног споразума на период од четири године. Планирана је е-аукција, али, с обзиром на то да је пристигла једна понуда, није заказана.

- Уочено је да је за кошуље кратки рукав (150 комада) и дуги рукав (150 комада) извјештај лабораторијске анализе издат 19. августа 2019. године с роком ваљаности извјештаја шест мјесеци, док је за кравату (150 комада) извјештај лабораторијске анализе издат 27. априла 2020, такође с роком од шест мјесеци. Када је ријеч о ципелама, техничком спецификацијом је захтијевано да је израђена од коже, да има одређену висину, састав подставе, дужину пертли и слично, међутим, као доказ није достављен извјештај лабораторије, нити извјештај визуелне контроле, иако је захтијевано - пише у ревизорском извјештају.

Уз недостатке у евиденцијама о употреби службених возила, уочене су неке слабости код праћења издатака за поправак и одржавање. Наиме, изражен је проблем код усаглашавања и праћења фактурисаних цијена резервних дијелова и материјала за одржавање возила са уговореним цијенама јер неки дијелови нису предвиђени уговором. У појединим случајевима више од 70 одсто вриједности фактуре се односи на неуговорене дијелове.

- Не постоји писани траг на захтјеву за поправак, предрачуну или рачуну у виду констатације који су то понуђени дијелови који нису предвиђени уговором, да би ти дијелови остали у ланцу обраде и одобравања захтјева за поправак и предрачуна, а надлежни били упознати да се ради о непредвиђеним дијеловима. Уз већину тестираних фактура нису потписани радни налози од стране особе која је примила извршене услуге и потврдила да исти одговара стварно извршеним услугама, што представља основу за плаћање услуге - наведено је у документу.

Трошкови

Граничари су у каси имали готово 78,5 милиона КМ, а највише новца је дато за бруто плате (57,1 милион), накнаде трошкова запослених (11,3 милиона), употребу возила (2,1 милион) и за набавку материјала (604.624). Анализом ранијих препорука утврђено је да дио још није спроведен у дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана