“Шуме РС” на аукцијама зарадиле 156.000 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
“Шуме РС” на аукцијама зарадиле 156.000 КМ

БАЊАЛУКА - Од продаје трупаца на лицитацијама до сада је убрано скоро 156.000 марака, а на адресу “Шума Републике Српске” свакодневно пристижу захтјеви шумских газдинстава за организовање нових аукција на којима би понудили шумске дрвне сортименте.

У “Шумама РС” казали су да су у јуну организоване четири лицитације за пордају трупаца четинара и да је на тај начин продат 762,51 кубни метар дрвета и то у вриједности од 155.932 марке.

- Свакодневно нам пристижу захтјеви за лицитациону продају од стране организационих дијелова. Тако да у наредном периоду очекујемо организовање аукција у неколико шумских газдинстава - казали су “Гласу” у “Шумама РС”.

Нагласили су да сама процедура након доношења одлуке о продаји шумских дрвних сортимената, именовање надлежне комисије која ће све то надгледати и спроводити до објаве огласа траје нешто дуже.

- Оглас када буде објављен за лицитацију остаје отворен седам дана од дана објављивања у дневним новинама и на интернет сајту предузећа. Након што оглас буде затворен обавезни смо да сачекамо и пар дана за евентуалне понуде које су послате путем поште - објашњавају у “Шумама”.

За сада у том предузећу не износе прогнозе колико ће шумских дрвних сортимената понудити на лицитацији до краја ове године.

- То ће прије свега зависити од стања на тржишту, односно од потражње. У првом реду морамо испоштовати количине према уговорима закљученим са купцима, али ако дође до непреузимања тих сортимената, они ће бити понуђени на лицитацији. Све те податке имаћемо на крају пословне године - наводе у “Шумама” и поручују да је тренутно мања потражња за шумским дрвним сортиментима првенствено због стања на тржишту.

Директор “Шума” Славен Гојковић раније је “Гласу” рекао да ове године планирају на лицитацију понудити одређену количину шумских дрвних сортимената, а таква политика пословања требало би да им отвори врата и за нове приходе.

- На лицитацији може да учествује и око 40 предузећа која су скинута са листе купаца, јер нису имала пет запослених. У договору с ресорним министром Савом Минићем и премијером Радованом Вишковићем одлучили смо да ове године почнемо с продајом сортимената, за сада мање количине, путем лицитације. На тај начин видјећемо да ли треба да повећавамо цијене или не. Сва газдинства обавијестили смо да нам доставе своју динамику и количине које би лицитирали на мјесечном нивоу - рекао је тада Гојковић.

Пословање

“Шуме РС” оствариле су добит у прошлој години од 8,74 милиона КМ, што је најбољи резултат у посљедњој деценији. Из овог јавног предузећа поручили су да ће у овој години све активности усмјерити на раст прихода да би могли редовно да сервисирају све обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана