Сулуд захтјев Хелеза

Вељко Зељковић
Сулуд захтјев Хелеза

САРАЈЕВО - Захтјев Министарства одбране БиХ да му буџет за наредну годину буде повећан четири пута, односно са садашњих 392 милиона на чак 1,77 милијарди марака, сулуд је и неразуман, јер то значи да би БиХ у том случају издвајала чак четири одсто БДП-а за одбрану, што је више и од Њемачке, Јапана, Кине или Француске, па чак и од Русије која ратује, али и Пољске која претендује да постане европска војна сила број један.

Уколико би којим случајем прошао овај приједлог, а што је мало вјероватно с обзиром на изјаве министра финансија БиХ Срђана Амиџића, БиХ би за одбрану издвајала више новца него све земље чланице НАТО-а, које за те намјене издвајају око два одсто БДП-а. Ако погледамо и земље у окружењу, ни у једној од њих се за одбрану не издваја више од два одсто, па ни у моћној Норвешкој из које долази генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг. Примјера ради, у Луксембургу то износи и мање од један одсто. Иначе, највише новца у Сјеверноатлантском савезу за одбрану издваја поменута Пољска, око 3,9 одсто БДП-а.

Према ријечима декана Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Слободана Жупљанина, ради се о сулудом приједлогу министра Хелеза који, како је истакао, на овај начин жели само да додатно подигне тензије у БиХ.

- Какав министар, такав и приједлог. Толико новца не могу да издвоје ни много развијеније земље од БиХ. Хелез је на овај начин још једном показао и доказао колико је неозбиљан, али и недостојан функције коју обавља. Жели само да заплаши српски народ у БиХ. Када би којим случајем и било финансијских средстава да се повећа буџет овом министарству, поставља се питање против кога би то БиХ ратовала?! Сматрам да тај приједлог не може проћи, да се ради о класичном пуцњу у празно - каже за “Глас Српске” Жупљанин.

Слично мишљење дијели и декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић, истичући како захтјев Хелеза нема додира са стварношћу, јер би на тај начин БиХ издвајала више новца за одбрану од свих чланица НАТО-а појединачно, а гледано по учешћу у БДП-у. Како каже, Хелез инсистира на наоружавању БиХ, земље у којој и даље трају етничке и политичке напетости и неразумијевање између представника њених конститутивних народа.

- Толико је приоритета које треба ријешити. Волио бих када би он објаснио због чега је затражио четири пута већи буџет и то у земљи каква је БиХ. Умјесто да смањује војне капацитете, он би их повећавао. Да ли он уопште зна колико је то новца, те шта се све може њиме урадити. Против кога би ово оружје било употријебљено? Захтјев је нереалан и унапријед осуђен на пропаст - поручио је Ћеранић додајући да је Хелез политички дилетант.

Да овај Хелезов захтјев неће проћи, већ је потврдио министар финансија Срђан Амиџић наводећи да је илузорно да БиХ издвоји чак четири одсто БДП-а за одбрану, што је више, како је рекао, и од Русије, која спроводи специјалну војну операцију у Украјини.

- Ако неко очекује да могу да преговарам са Министарством одбране, а добијем захтјев на 1,7 милијарди марака, позивам га да ради мој посао. Тај њихов планирани буџет за 2024. већи је од комплетног буџета свих 75 корисника. Очекивао сам од њих да ће предњачити у рационализацији, а не да ће предњачити како да расипају новац - поручио је Амиџић.

На крају је поставио и питање, уколико је министар Хелез већ одлучио да се БиХ оволико наоружа - да ли онда треба очекивати неке нове сукобе или БиХ планира да нападне Србију или НАТО, којим је окружена.

Хаубице

Према захтјеву министра одбране Зукана Хелеза, 1,77 милијарди марака буџета му је наводно неопходно како би се, између осталог, извршила модернизација пјешадијског наоружања и опреме у износу од 68,5 милиона марака, али и лаких оклопних возила пјешадије у износу од 147,8 милиона. Како је навео, за куповину новог артиљеријског наоружања и опреме, односно самоходних хаубица од 155 милиметара, предвиђено је да буду издвојена 8,4 милиона, а за модернизацију наоружања и опреме оклопног батаљона - 40,5 милиона. За набавку шест средњих транспортних хеликоптера и 10 лаких вишенамјенских хеликоптера Хелез је затражио 406, односно 44,7 милиона марака. Више од 13 милиона планирано је за куповину средстава за нуклеарно-биолошко-хемијску одбрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана