Суљагић наставио „паљбу“ по делегацији ЕУ – Дакле, лажете!

ГС
Суљагић наставио „паљбу“ по делегацији ЕУ – Дакле, лажете!

САРАЈЕВО - Делегација ЕУ у Босни и Херцеговини огласила се појашњењем како је “заједно са дипломатама земаља чланица ЕУ, јуче одала почаст невиним цивилним жртвама убијеним на подручју Бирача у околини Братунца у периоду од 1992. до 1995. године”.

- Почаст смо одали искључиво невиним цивилним жртвама. Недвосмислено осуђујемо починиоце свих злочина. Међународни и домаћи судови су исцрпно разматрали дешавања током рата од 1992. до 1995. године, те неспорно утврдили природу почињених злочина у судским пресудама, укључујући геноцид у Сребреници. Током рата од 1992. до 1995. године широм Босне и Херцеговине убијен је велики број невиних цивилних жртава. Важно је сјећати се свих тих жртава. Свака од тих жртава има своје најмилије који чувају сјећање на њих и оплакују их. Вијенац је положен њима у спомен. Гробље у Братунцу на којем је положен вијенац је мјесно градско гробље, гдје су укопане и невине цивилне жртве из рата од 1992. до 1995. године. Неистините су тврдње да се ради о војничком гробљу или да су ту укопани искључиво погинули војници. Једина намјера са полагањем вијенца у Братунцу нам је била да искажемо емпатију, поштовање и разумијевање за страдања свих невиних цивилних жртава.

Делегација ЕУ објаснила шта је радила у Братунцу

Међутим, на изнесено је експресно реаговао директор Меморијалног центра Поточари Емир Суљагић, који је јуче поручио је Делегацији ЕУ у БиХ да ће "паклено платити" за то што су њихови представници на гробљу у Братунцу одали почаст убијеним Србима из Подриња.

1. Локација се заправо зове "Војничко гробље".

2. Покрај споменика гдје сте положили вијенац налази се застава "ратних ветерана" паравојних снага босанских Срба.

3. Не постоји нити једна судска пресуда за убојство иједног српског цивила у Братунцу. Заправо, Братунац је био мјесто најстрашнијих прогона и других злочина против човјечности над бошњачким цивилним становништвом у прољеће и љето 1992. Кампања је укључивала масовна убиства, логоре, логоре за силовање.

4. У "Војничком гробљу" покопани су неки од одговорних за те злочине. Јучер сте им се поклонили.

5. Дакле, лажете кроз зубе - написао је Суљагић.

Подсјећамо, директор Меморијалног центра у Поточарима Емир Суљагић поручио је Делегацији ЕУ у БиХ да ће "паклено платити" за то што су њихови представници данас на гробљу у Братунцу одали почаст убијеним Србима из Подриња.

Суљагић Делегацији ЕУ поручио да ће „паклено платити“ за одлазак у Братунац

На посјет делегације ЕУ Братунцу огласиле су се и „Мајке Сребренице“, те друга бошњачка удружења поручивши им да „напусте БиХ“.

- Тражимо од представника Европске Уније који су посјетили гробље у Братунцу извињење према жртвама геноцида или нека напусте БиХ. Ваше понашање само продубљује ране и додатно отежава процес помирења", наводи се у писму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана