Суљагић одбио да прими амбасадорку Шведске јер није отказала посјету Грујичићу

ГС
Суљагић одбио да прими амбасадорку Шведске јер није отказала посјету Грујичићу

Директор Меморијалног центра Сребреница Емир Суљагић одбио је данас угостити амбасадорку Шведске Хелену Лагерлоф након што она није жељела отказати посјету начелнику Сребренице Младену Грујичићу коју је планирала за исти дан.

Суљагић је за Кликс казао да је амбасадорка Шведске „крила од њих детаље посјете“, али да су он и сарадници јуче сазнали како намјерава послије Меморијалног центра посјетити Грујичића.

"Кад сам то сазнао, јуче у 14 сати сам назвао Амбасаду Шведске. Обавио сам разговор са замјеницом шефа мисије. Казао сам јој врло отворено да не могу доћи код нас ако ће ићи њему. Чак јој нисам рекао да не могу ићи њему никако, ако им може стати под образ. Али, не могу исти дан бити у Меморијалном центру и код њега, јер некога од нас онда морају лагати. Она ми је рекла да ће нам одговорити до краја дана", испричао је Суљагић.

Појашњава да му је речено како ће одговор о евентуалној промјени протокола добити до краја дана, али то се није десило.

"Ја сам јутрос дошао на посао и замолио да се назове Амбасада Шведске. Добили смо једну од службеница Амбасаде и питам је отворено да ми кажу шта је план јер ја нећу да саучествујем у нормализацији понашања Младена Грујичића и његовој политици. Она мени каже да је амбасадорица одлучила да не мијења протокол. Онда сам јој ја рекао да продужи директно код Грујичића јер јој овдје неће бити бујрума", казао је Суљагић и додао да се на томе завршило.

Ипак, свега пола сата касније, како прича Суљагић, амбасадорка Шведске и њена пратња паркирају се испред главног улаза у Меморијални центар.

"Дошли су до моје канцеларије. Дошла је замјеница шефа мисије. Прво сам своју замјеницу замолио да се позабави тиме, онда кад ни то није помогло, ја сам изашао и рекао да не могу доћи код нас, поновио сам оно што сам претходно рекао. Надам се да су схватили, односно схватили су и окренули су се. Гдје су отишли послије тога не знам", казао је Суљагић.

Како је рекао, разговор испред његове канцеларије био је "страствен, али врло уљудан".

"Два пута сам им рекао да то не раде. Меморијални центар Сребреница није мјесто које је успут кад кренеш код начелника. Ако дођеш овдје, посвети нам тај један дан. Ово је комбинација љености и колонијалне ароганције. Она се усудила доћи мени на врата након што сам ја два пута рекао да нисам заинтересован. То је хорор. Они се понашају као да је ово Намибија и почетак 20. стољећа", поручио је Суљагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана