Шулић: Усвојена уредба о ограничавању марже

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је да је Влада данас донијела уредбу о ограничавању марже за основне животне намирнице, те ће око 500 производа у Српској бити јефтинији.

”У уредби се помиње 29 различитих артикала, (цијене за) око 500 производа биће снижене у Српској”, рекао је Шулић на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Владе Републике Српске.

Он је нагласио да ће усвојена уредба важити до 30. јуна 2024. године, након чега ће по потреби бити креиране нове мјере, те прошириване постојеће.

Шулић је истакао да су цијене у Републици Српској знатно ниже него у Федерацији БиХ, као и да ресорно министарство наставља са припремом нове уредбе у вези са нафтом и нафтним дериватима. “Желимо да смањимо могућност за злоупотребу ове уредбе”, рекао је Шулић.

Ресорни министар је нагласио да уредба о ограничавању маржи у Српској вриједи за све малопродавце роба.

Он је навео да су неке земље у региону доносиле уредбе за пословне објекте који имају 600 и више метара квадратних, те да би у случају да је Српска пратила те земље, мале општине и градови остали закинути, јер су квадратуре много мање од 600 метара квадратних.

“Када доносимо уредбу, доносимо је да помогнемо сваком становнику у Српској”, истакао је Шулић.

Шулић је појаснио да је уредбом о одређивању марже у промету производа маржа ограничена на максимално шест одсто у велепродаји, односно осам одсто у малопродаји за со за људску исхрану у паковању од 0,5 до 1,6 килограма, животињска маст, односно свињска маст, и то сва паковања, сунцокретово уље, паковање од 0,9 до пет литара.

Ту су и производи биљна маст сва паковања, маргарин паковање од 250 и од 500 грама, пастеризовано и стерилизовано млијеко са 2,8 одсто млијечне масти и пастеризовано млијеко паковано у пластичну фолију паковање од 0,6 до 1,6 литара и пастеризовано млијеко паковано у пластичну фолију.

Снижење се односи и на јогурт од 1,6 до 3,2 одсто млијечне масти и јогурт пакован у пластичну фолију паковање од 0,6 до 1,6 литара и јогурт пакован у пластичну фолију, затим сва паковања пшеничног брашна, хљеб од пшеничног брашна и то све грамаже, те шећер кристал паковање од 0,5 до пет килограма.

Уредбом о одређивању марже у промету производа маржа је ограничена на максимално четири одсто у велепродаји, односно шест одсто у малопродаји за храну за дојенчад и храну за бебе, искључиво замјена за мајчино млијеко сва паковања, те пелене за ђецу и за одрасле сва паковања.

Шулић је нагласио да је уредбом маржа ограничена на максимално 10 одсто у велепродаји, односно 12 одсто у малопродаји и за јаја М класе сва паковања, павлака са 12 одсто млијечне масти паковање 400 грама, пиле цијело, пилеће виршле паковање до 500 грама, пилећи паризер паковање до 800 грама.

Међу тим производима су и кокошија паштета паковање до 100 грама, рижа, бијела, дуго зрно, у кеси паковање до килограм, тјестенина од бијелог брашна фидилини - паковање 500 грама, грашак, замрзнути - паковања до килограм, замрзнута боранија/махуне - паковања до килограм, пастеризована мијешана салата - паковања 2,4 килограма, пастеризовани краставци - паковања 2,4 килограма, детерџент за суђе, течни - паковање до литар, те детерџент за прање веша у праху - паковање до три килограма, течни сапун за руке - паковање до литар, тоалет - папир, двослојни - паковање 24 комада.

“Уредбом је маржа ограничена на максимално шест одсто у велепродаји, односно 18 одсто у малопродаји за све лијекове”, закључио је ресорни министар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана